Çemen ekstraktının antitümöral etkisinin araştırılması
Investigate the antitumor effects of cemen extract
  1. Tez No: 429050
  2. Yazar: ŞERİFE ÇİNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ÜLGER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Ehrlich Assit Tümör, Çemen, Çemen otu, Kırmızıbiber, Sarımsak, Ehrlich ascites tumor, Cemen, Trigonella foenumgraecum L, Capsicum annuum L, Allium sativum L
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Kanser hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Dünya sağlık örgütüne göre kanser önde gelen ölüm sebeplerinden biridir. Bundan dolayı kanser üzerine yapılan çalışmalar gün geçtikçe artmakta ve bazı bitki ekstrelerinin etkileri farklı kanser modelleri üzerinde çalışılmaktadır. Çemen (büyük oranda çemen otu, daha az oranlarda kırmızıbiber, sarımsak ve kimyon, çok az miktarlarda ise karabiber, karanfil, kişniş, tarçın, zencefil ve yenibahar'dan oluşur), Kayseri'de pastırma yapımında kullanılan ve aynı zamanda halk arasında yaygın olarak tüketilen bir besindir. Yapılan çalışmalar ile çemen karışımını oluşturan bitkilerin her birinin antikanserojen etkilerinin olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada çemenden elde edilen ekstraktın antitümöral etkisi Ehrlich asit tümörü (EAT) taşıyan Balb/C farelerde araştırıldı. Çemen ekstraktı konsantrasyonu in vivo çalışmada 200 ve 400 mg/kg, in vitro çalışmada ise 250 µg/ml, 500 µg/ml ve 1000 µg/ml olarak belirlendi. In vivo çalışmada deney hayvanlarında kilo takibi yapıldı. Deney sonunda karın içerisindeki assit sıvı hacmi hesaplandı ve hücre sayımı yapıldı. Çemen ekstratının, tedavi gruplarında EAT hücrelerinin çoğalmasına bağlı kilo artışını geciktirdiği, assit sıvı içindeki hücre sayısında ise kontrol grubuna (67.60x106) göre 400 mg/kg çemen ekstresi verilen grupta (47.28x106) anlamlı bir azalmaya (p=0.041) sebep olduğu gözlendi. In vitro çalışmada ise 3 ve 24 saatlik hücre kültürü sonucunda canlı hücreler sayıldı. Hücre sayısında, 3 saatlik kültür sonucu kontrol grubu ile tedavi grupları arasında anlamlı bir fark gözlenmezken, 24 saatlik kültür sonucunda kontrol (5.9±0.2) ile kültür ortamına 250, 500 ve 1000 µg/ml çemen ekstresi ilave edilen tedavi grupları (sırası ile 5.7±0.2, 5.7±0.2 ve 5.6±0.1) arasındaki fark anlamlıydı (p=0.013). Tedavi gruplarında özellikle 24 saat sonunda canlı hücre sayısındaki azalma in vivo çalışmada elde edilen sonuçları destekler nitelikteydi. İn vivo deney sonunda karın içi organlarından alınan dokular histopatolojik olarak değerlendirildiğinde kontrol grubundan alınan dokulara EAT hücrelerinin yoğun bir şekilde tutunduğu gözlenirken tedavi gruplarında EAT hücre tutunmasının daha azdı. Bu azalma 400 mg/kg çemen ekstresi verilen grupta daha belirgindi. Sonuç olarak, bu çalışmadan elde edilen bulgular çemen ekstresinin EAT hücreleri üzerinde antitümöral etkisinin olabileceğini göstermiştir. Elde edilen verilerin bundan sonra yapılacak çalışmalara yol gösterici olacağı ve insanlar tarafından kullanılan çemenin kanser üzerindeki muhtemel etkisinden dolayı tavsiye edilebilir bir besin olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Cancer is a disease that resulting of uncontrolled cell proliferation. According to the World Health Organization, cancer was identified of one of the leading causes of death. Therefore studies on cancer is increasing day by day and many plant extracts were studied on cancer models. Çemen that was made by mixture of fenugreek, red pepper, garlic, cumin, black pepper, clove, coriander, cinnamon, ginger and pimento, used in making of pastırma in Kayseri and also has a food widely consumed among the people. Each of plants that make up the çemen mixture are shows anticancer effect by studies. In this study, we investigated to antitumor effect of extract that derived from çemen on Ehrlich ascites tumor carrying Balb/C mice. Çemen extract concentration determined 200–400 mg/kg, 250–500 and 1000 µg/ml respectively in vivo and in vitro studies. In the end of in vivo studies, while the weight of experimental animals were estimated, acid fluid volume and cell number of intraperitoneal fluid were calculated. It was found that çemen extract delaying the weight gain due to proliferation of EAT cells. The number of cells in the assits fluid were statistically lower (p=0.041) in the group that given 400 mg/kg çemen extract (47.28x106) than control group (67.60x106). After 3 hours cultur period, there were no significant difference between control group and treatment group in the number of viable cells. After 24 hours cell cultures, the viable cells number were significantly decrease in the treatment groups (5.7±0.2, 5.7±0.2 and 5.6±0.1 respectively) that given 250, 500 and 1000 µg/ml çemen extract when compared to control group (5.9±0.2) and (p=0.013). Reduction of the cell number in the treatment groups supports the results of the in vivo findigs. Tissues that taken from abdominal organs on control and treatment groups were evaluated histopathologically. While there was intensive EAT cells adhesion on the tissues that taken from control group, there was reduciton in the treatment groups, that was seen especially 400 mg/kg çemen extract given group. As a result, the çemen extract shows antitumor effect on EAT cells. We believe that our studies will be guiding for new studies about çemen and çemen could be adviced as a food because of its anticancer effect.