Burdur ilinde yetiştirilen fasulye (Phaseolus vulgaris L.) genotiplerinin morfolojik ve moleküler karakterizasyonu
Morphological and molecular characterization of common bean genotypes (Phaseolus vulgaris L.) grown in burdur province
- Tez No: 283774
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR KARAKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Ziraat, Biotechnology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fasulye, karakterizasyon, moleküler karakterizasyon, Common bean, characterization, molecular characterization
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Fasulye (Phaseolus vulgaris L.), Leguminosae familyası içerisinde yer almakta ve Dünya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde baklagil grubu sebzeler içerisinde önemli türlerden biridir. Bu çalışmada; Burdur sınırları içerisinde biri standart çeşit olmak üzere toplam 12 fasulye genotipinin morfolojik ve kalite özellikleri ile moleküler açıdan karakterizasyonlarının yapılması amaçlanmıştır. Genotipler yerel fasulye yetiştiren çiftçilerden kış döneminde toplanmıştır. Burdur ilinden toplanan tohumlar 2009 yılı Mayıs ayı içinde damla sulama sistemi bulunan tarlaya ekilmiştir. Vejetasyon süresi içerisinde genotiplerin morfolojik ve kalite özellikleri belirlenmiştir. Çalışmada, çiçeklenme süresi, vejetasyon süresi ve protein oranlarına ait genotipler arası fark önemsiz bulunmuştur. Büyüme tipi, bitki boyu, çiçek rengi, bakla uzunluğu, baklada pigment oluşumu, baklada kılçıklılık, baklada pürüzlülük, 1000 tane ağırlığı, tane rengi, baklada tohum sayısı, bitki başına bakla sayısı ve ortalama bakla ağırlıklarının genotipler arası farkları önemli olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, moleküler karakterizasyon çalışmaları için yüksek polimorfizm üretebilen Amplified Fragment Lenght Polymorphism (AFLP) markörleri kullanılarak yerel genotipler arasındaki genetik farklılıklar ortaya konulmuştur. AFLP reaksiyonları bireysel bitkilerden alınan DNA örnekleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. AFLP'den elde edilen bantlar Poliakrilamit Jel Elektroforezinde (PAGE) Gümüş Nitrat ile boyanarak gözlendi ve tüm genotipler için benzerlik matriksi Dice coeficient metodu kullanılarak Numerical Taxonomy and Multivariete Analysis System (NTSYS-pc) programı yardımıyla hesaplanmıştır. Bulunan benzerlik katsayıları 0.178-0.713 arasında değişim göstermiştir. Bu koefficient değerlerine göre yapılan gruplandırmada iki ana grup oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
Bean (Phaseolus vulgaris L.), is located within Leguminosae family and it is widely cultivated in the world. It is one of the important legume species in our country. In this study, it was aimed to be done one of the standard kinds of genotype that a total of 12 beans of morphological and molecular aspects of quality properties and characterization in Burdur border. Local bean genotypes were collected from farmers during the winter. Seeds collected from Burdur province was inoculated in a bean field which manufacturer's drip irrigation system in May of 2009. Morphological and quality characteristics of the genotypes were determined within the vegetation period. In this study flowering time, vegetation period and protein ratios did not have significant difference between genotypes. Growth type, plant height, flower color, pod length, pod pigment formation, awn per pod, pod roughness, grain 1000 grain weight, grain color, number of seeds per pod, number of pods per plant and average pod weight differences had significant difference between genotypes. In addition, it was revealed genetic differences between the local genotypes with the Amplified Fragment Length Polymorphism (AFLP) for the work that can produce high polymorphism markers for molecular characterization. AFLP reactions were performed by using DNA samples from individual plants. The bands were obtained from AFLP that were stained with silver nitrate in Polyacrylamide gel electrophoresis (PAGE) and Dice similarity matrix for all genotypes coeficient was calculated using the method with the help of the program NTSYS-pc. The similarity coefficients were observed between 0178 and 0713. According to the coefficients, it has been formed two main groups.