Class number of (u,n,M)-Extensions
- Tez No: 28415
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHPARE BİLHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyon Cisimleri, Cyclotomic”Fonksiyon Cisimleri, Zeta Fonksiyonları, L-Fonksiyonları, Sınıf Sayısı, Abelsel Genişlemeler, Function Fields, Cyclotomic Function Fields, Zeta Functions, L- Functions, Class Number, Abelian Extensions
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZ (ı/,n,M)-GENİŞLEMELERİNİN SINIF SAYISI ALKAM, Osama Doktora Tezi, Matematik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Mehpare BİLHAN Kasım, 1993, 66 sayfa.“Cyclotomic”sayı cisimlerinin, q elemanlı sonlu Fg cismi üzerindeki fonksiyon cisimleri için benzeri 1935 yılında L. Carlitz tarafından incelenmiştir ve son yıllarda bu konuda D. Hayes, M. Rosen, S. Galovich, M. Bilhan ve diğerleri tarafından çalışmalar yapılmıştır. FJT] içinde sıfırdan farklı herhangi bir M poli- nomu için, &(Am) ile M'ye bağlı“cyclotomic”fonksiyon cismini gösterelim, k cismi içinde T yerine ^ yazılarak ve {^Y+1 polinomuna karşılık gelen F“ ”cy clotomic“ fonksiyon cismi göz önüne alınarak fc'nın L”genişlemesi elde edilir. Kronecker- Weber Teoreminin fonksiyon cisimleri için benzeri sayesinde fe'nın sonlu abelsel her F genişlemesi bir (ı/, n, M)-genişlemesi N tarafından kapsanır. Bu durumda F 'nin sınıf sayısı İV 'nin sınıf sayısını böler. Bu tezde, M polinomunun sabit terimi sıfırdan farklı olduğu durumda (y, n, M)-genişlemelerinin sınıf sayıları için analitik bir formül verilmektedir. Daha sonra özel bazı {u, n, M)-genişlemelerinin sınıf sayıları hesaplanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CLASS NUMBER OF (i/,n,M)-EXTENSIONS ALKAM, Osama Ph.D. in Mathematics Supervisor: Prof.Dr. Mehpare BILHAN November, 1993, 66 pages An analogue to cyclotomic number fields for function fields over the finite field Fg with q elements was investigated by L. Carlitz in 1935, and has been studied recently by D. Hayes, M. Rosen, S. Galovich, M. Bilhan and others. For each non-zero polynomial M in F,[T], we denote by &(Am) the cyclotomic function field associated with M. Replacing T by ^ in k and considering the cyclotomic function field F“ corresponding to (^)u+1, we get an extension of k denoted by L”which is the fixed field of F" modulo F*. We call a (i/,n,M)- extension the composite N = knk(AM)Lv where kn is the constant field extension of degree n over k. By the analogue of Kronecker- Weber theorem for function fields, every finite abelian extension F of k is contained in a (v, n, M)-extension N. Then the class number of F divides the class number of N. In this thesis we give an analytic class number formula for (j/,n,M)-extensions when M has non-zero constant term. Then we compute the class number for specific (u, n, M)- extensions.