Nesne tabanlı görüntü analizleriyle heyelan lokasyonlarının belirlenmesi: Batı Karadeniz bölgesi
Determination of landslide locations by object-based image analyses: Western Black Sea region
- Tez No: 284639
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ERCANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Batı Karadeniz Bölgesi, Bölütleme, Heyelan, Landsat ETM+, Nesne Tabanlı Analiz, Uydu Görüntüsü, Western Black Sea Region, Segmentation, Landslide, Landsat 7 ETM+, Object-based Image Analysis, Satellite Image
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Son yıllarda, bilgisayar ve uydu teknolojilerinin gelişmesi sonucunda, Uzaktan Algılama (UA) tekniklerinin jeoloji mühendisliğinde uygulamaları son derece yaygınlaşmıştır. Özellikle son 20 yıl içinde, birçok jeolojik soruna çözüm üretmek amacıyla UA'nın önemli bir araç olarak kullanıldığı görülmektedir. Bu çalışmada, ülkemiz için önemli bir jeolojik sorun olan heyelanlarla ilgili olarak, Nesne Tabanlı Görüntü Analizleri (NTGA) kullanılarak, heyelan yerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Batı Karadeniz Bölgesi'nde seçilen 300 km2'lik bir alanda, Landsat ETM+ uydu görüntüsü kullanılarak NTGA gerçekleştirilmiştir. Analizlerde kullanılmak üzere, yamaç eğimi, normalleştirilmiş bitki örtüsü fark indeksi (NDVI), uzunluk/genişlik oranı, asimetri, mavi bant ortalama değeri, kızıl ötesi bant oranı, parlaklık ve mavi bant homojenlik göstergesi (GLCM) kullanılmıştır. Sınıflama işlemleri, en yakın komşuluk ve yukarıdan aşağıya yaklaşımları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Eğitme ve sınama aşamaları için çalışma alanı iki bölgeye ayrılmıştır. Sınama alanında yapılan sınıflamanın doğruluk değerlendirmesi sonucunda, toplam doğruluk oranı % 87.5, Kappa indeksi de % 75 olarak hesaplanmıştır. Tüm bu değerlendirmelere göre, orta çözünürlüklü uydu görüntülerinin heyelan yerlerinin belirlenmesinde yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, applications of Remote Sensing (RS) techniques in geological engineering have commonly been used as a result of the developments in computer and satellite technologies. Particularly in the last two decades, it has been revealed that the RS has been used as a significant tool in order to solve many geological problems. In this study, carried out on a problematic landslide issue for our country, it was aimed to determine the locations of landslides which are important geological problems in Turkey, by using Object Based Image Analysis (OBIA) in this study. For this purpose, the OBIA were performed in a selected area covering 300 km2 in the Western Black Sea region by using Landsat ETM+ satellite image. Slope, Normalized Difference Vegatation Index (NDVI), length/width ratio, asymmetry, mean blue band value, infrared band ratio, brightness and Grey Level Co-occurance Matrix (GLCM) parameters were used in the analyses. Classification processes were performed by taking into consideration the nearest neighborhood and top-down approaches. The study area was divided into two regions such as training and validation. Based on the assessment performed in the validation area, overall accuracy and Kappa index were calculated as 87.5 % and 75 %, respectively. Based on the results of this study, it was revealed that the medium resolution satellite images could be used in determining landslide locations.