Arıtılmış atık suların sulamada kullanılması üzerine bir inceleme
A study on treated wastewaters used for irrigation
- Tez No: 285153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN SENEM KUKUL KURTTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Evsel atık sular, yeniden kullanım, sulama, su kalitesi, Domestic wastewater, water reuse, irrigation, water quality
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada Balıkesir ilinin Burhaniye ilçesine bağlı Karaağaç köyü sahil kıyısında bulunan Artur tatil sitesi biyolojik atık su arıtma tesisinde arıtılan suların ve bu suyla sulanan bazı yeşil alanlardan alınan toprak ile çim örneklerinin mikrobiyolojik ve fiziksel-kimyasal analizleri yapılarak değerlendirilmiştir. Su kaynaklarının giderek azaldığı ve kontrollü kullanım gerektirdiği günümüzde, sulama suyu olarak içme suyu niteliğindeki suların kullanılması yerine arıtılmış atık suların kullanılması gerekliliği vurgulanmış; mikrobiyolojik ve fiziksel-kimyasal açıdan su kalitesi parametreleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Mikrobiyolojik analiz (fekal koliform, E.coli) sonuçları arıtılmış atık suların sulamada yeniden kullanılmasına ilişkin uluslararası standartlar (U.S.EPA, WHO, Akdeniz ülkeleri için önerilen arıtılmış atık su kalite rehberleri) ve Türkiye standardına (Resmi Gazete, 1991) göre, fiziksel-kimyasal analiz bulguları ise Türkiye standardına göre değerlendirilmiştir. Arıtma tesisinde arıtılmış sular söz konusu standart ve rehberlerle kıyaslandığında, yeşil alan sulamasında kullanım için genel olarak uygun bulunmuştur. Ancak dönemsel olarak arıtma tesisinin işletimiyle ilgili sorunlar olduğu; bu nedenle arıtılmış atık suyun mikrobiyolojik kalitesinin düştüğü saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was performed to analyze and evaluate the treated effluents comes from biological wastewater treatment plant of Artur Holiday Village located in the coast of Karaağaç Village (Burhaniye-Balıkesir). Treated wastewater samples, soil and grass samples collected from recreational areas, which irrigated with the treated effluent, were analyzed microbiologically and physico-chemically. While water resources are decreasing and it is necessitate of controlled use of waters nowadays, the necessity of using treated wastewater instead of using potable water were emphasized and water quality parameters were examined in detailed microbiologically, physically and chemically. The results of microbiological analyses (feacal coliform, E.coli) were evaluated according to international standards of treated wastewater reuse for irrigation (U.S.EPA, WHO, treated wastewater quality standards suggested for Mediterranean countries) and Turkey?s standards (Resmi Gazete, 1991), the results of physical and chemical analyses were evaluated according to Turkey?s standards. Effluent samples taken from the treatment plant were approved to use for irrigation of recreational areas according to above mentioned standards and guidelines. However, it was determined that there were some problems regarding to the treatment plant management and therefore microbiologically quality of treated wastewater were decreasing.