Kişisel bakım ürünleri ve gri atıksu numunelerinin ozon ve fotokataliz ile arıtımı, toksisite incelemesi
Treatment of personal care products and grey water samples with ozone and photocatalysis processes, toxicity investigation
  1. Tez No: 364273
  2. Yazar: CANER KEPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜREYYA MERİÇ PAGANO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gri Atıksu, Ozon, Fotokatalitik Oksidasyon, Toksisite, Daphnia magna 2014, 91 Sayfa
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Yer altı suları içme suyu için öncelikli en önemli kaynaklarımızdandır. Bunun için suyumuzu verimli kullanarak, doğal su kaynaklarından elde ettiğimiz suyun tüketim oranını düşürüp suyumuzu korumamız gerekmektedir. Bu nedenle su tüketiminin azaltılmasına yönelik olarak tuvalet rezervuarları, bahçe sulama, çamaşır yıkama ve diğer temizlik işlerinde içme suyunun kullanılmaması için önlemler alınabilir. Son yıllarda evsel atıksular bir kirletici değil yeniden değerlendirilerek kullanılabilecek bir kaynak haline gelmiştir. Buna göre, evsel atık suların kaynağında, suyun kirlilik seviyelerine göre ayrılarak toplanması ve her bir ayrılan kısmın özelliklerine uygun bir dizi işlemden geçirilerek tekrar kullanımda değerlendirilmesi gündeme gelmiştir. Tuvalet haricindeki sulardan oluşan ve en çok organik madde yönünden zengin olan gri su, bu su çeşitlerinden en az kirletici özelliğe sahiptir ve bu akımın gerekli arıtımdan sonra sulama ve yeraltı suyu beslemesi gibi yollarla su döngüsüne geri verilmesi önerilmektedir. İşlemden geçirilmiş gri suyun kullanım suyu olarak değerlendirilmesi su kaynaklarının korunmasına katkı sağladığı gibi doğadaki su dengesi üzerinde de pozitif etkiler yaratacaktır. Ayrıca gri su geri kazanım tesisleri, kullanılan içme suyu miktarını da azaltır. Sonuç olarak, içme suyu çıkarma ve dağıtma süreçlerinin olumsuzlukları da (enerji ve kimyasal gereksinimler, yeraltı suyunun seviyesindeki düşüş, v.b) azalmış olacaktır. Bu çalışma ile kişisel bakım ürünleri muhteva eden gri atık su numunelerinin ozon ve fotokataliz prosesleri ile arıtımı değerlendirilmiş ve işlem gören gri atık su numuneleri üzerinde toksisite analizleri yapılmıştır. Böylelikle gri atık suların ozon ve fotokataliz prosesleri ile geri kazanım ihtimalleri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Underground waters are one of the most important prior source of drinking water. Thus, we have to protect water sources by reducing their consumption rate and reuse the water effectively after proper treatment technolohies. Therefore, some precautions can be taken such as not using drinking water in toilet reservoirs, washing machine, garden irrigation and other cleaning activities for avoiding water consumption. In recent years, household wastewaters became a reusable source instead of being pollutant. Collecting the household wastewater by the level of pollution in its source and recycling after a couple of processes eligible for each type has come into question nowadays. Grey water, which is rich in terms of organic matter excluding toilet waters, is the least pollutant of this group and it is suggested that after a necessary treatment this water should be given to water cycle by the methods like irrigation or underground water supply. To recycle treated grey water as municipal water will make positive effects on water balance and as it helps to protect water resources. Further, Grey Water Recycling Plants reduces the usage of drinking water. Concequently the problems (energy and chemical needs, the fall of underground water level) in drinking water extraction and distribution processes will decrease. Within this study, Recycling possibilities of grey wastewater treated by ozone and photocatalysis processes are examined. The treatment of grey water and simulated wastewater samples containing personal care products obtained from the Hotel where grey water sample was collected too, by ozone and photocatalysis processes are optimized taking into account the process characteristics. Toxicity of grey wastewater and simulated wastewater samples were monitored using Daphnia magna standardized toxicity test. Key words; Grey water, ozone oxidation, photocatalysis, toxicity, Daphnia magna 2014, 91 Pages