Malatya ili ve çevresinde yayılış gösteren Helicoidea (Gastropoda:Pulmonata) türlerinin belirlenmesi
Determination of the species belonging to the superfamily helicoidea (Gastropoda:Pulmonata) distributed in the province of Malatya and the surrounding area
- Tez No: 285334
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ZEKİ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Assyriella, Helicoidea, Helix, Kemaliye, Malatya, Monacha, Nurhak, Xeropicta
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada Malatya İli ve yakın çevresinde yayılış gösteren Helicoidea (Gastropoda: Pulmonata) üst familyasına ait türlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ekim-Kasım 2009, Nisan 2010 ve Eylül 2010 aylarında yapılan arazi çalışmaları ve laboratuvar çalışmaları sonucunda Helicoidea üst familyasına ait 2 familya, 3 alt familya, 4 cinse dahil edilen 7 türün yayılış gösterdiği tespit edilmiştir. Hygromiidae Tryon, 1866 familyasından Monachainae Wenz, 1930 (1904) alt familyasına ait Monacha Fitzinger, 1833 cinsinden 2 tür ve Hygromiinae Tryon, 1866 alt familyasına Xeropicta Monterosato, 1892 cinsinden 2 tür; Helicidae Rafinesque, 1815 familyasından Helicinae Rafinesque, 1815 alt familyasına ait Assyriella Hesse, 1908 cinsinden 1 tür ve Helix Linnaeus, 1758 cinsinden 2 tür tespit edilmiştir. M. (M.) samsunensis, X. krynickii, A. guttata ve H. (P.) pathetica türleri için yeni bulgular elde edilmiştir. Tespit edilen türler sistematik sıraya göre verilmiş ve türlere ait kavkı özellikleri, anatomik özellikler, habitat ve yayılış verileri ile ekolojik özellikler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the species belonging to the superfamily Helicoidea (Gastropoda: Pulmonata) distributed in the province Malatya and the surrounding area. As a result of field surveys and laboratory studies carried out between October-November 2009, April 2010 and September 2010; a total of 4 genera and 7 species belonging to two families within the superfamily Helicoidea have been determined: 2 species of the genus Monacha from Monachainae and 2 species of the genus Xeropicta from Hygromiinae in Hygromiidae; 1 species of the genus Assyriella and 2 species of the Helix from Helicinae in Helicidae. The new findings are obtained for the species of M. (M.) samsunensis, X. krynickii, A. guttata and H. (P.) pathetica. The identified species are given in the systematical order and the shell characteristics, anatomical traits, distribution data and habitat and ecological features of the identified species are also pointed out.