Application of non-market economic valuation method to value the environmental benefits of geothermal energy in monetary terms: A case study in Yozgat province
Jeotermal enerjinin çevresel faydalarının parasal değerlendirilmesi için piyasa dışı ekonomik değerlendirme yönteminin uygulaması: Yozgat ilinde örnek bir çalışma
  1. Tez No: 285702
  2. Yazar: EROL HORASANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kosullu Degerlendirme Yöntemi (KDY), ödeme istegi, çevreekonomisi, piyasa dısı degerlendirme, jeotermal enerji, Contingent valuation method (CVM), willingness to pay (WTP), environmental economics, non-market valuation, geothermal energy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Jeotermal enerjinin çevresel ekonomik faydalarının belirlenmesi, çevreninfiyatlandırılması, çevresel malların ve hizmetlerin piyasası bulunmadıgından dolayızordur. Piyasa dıSı olan malların ve hizmetlerin çevresel faydalarının parasaldegerlendirilmesinin yapılıp, belirlenmesi ve ölçülmesi için piyasa dısı ekonomikdegerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Soyut yani hâlihazırda hissedilmeyenfaydalarını degerlendirilememesi ve parasal olarak ifade edilememesinden dolayı,bunların tahmin edilmesinde piyasa dısı ekonomik degerlendirme tekniklerikullanılmaktadır. Piyasa dısı degerlendirme metotları, politika üreticiler için faydamaliyet analizi ve çevresel etki degerlendirme islemlerinde nihai karar vermedekullandıkları önemli araçtır.Bu çalısmada, Yozgat merkezde kömür ve dogalgaz kullanımının yerine konutısıtılmasında jeotermal enerjinin kullanımının çevresel faydaların belirlenmesiamacı ile Kosullu Degerlendirme Yöntemi (KDY) kullanılmıstır. Jeotermal enerjikullanımı için ödeme istegi tespit edilmis ve jeotermal enerji kullanımı altında yatanmotivasyonlar degerlendirilmistir.Sonuçlar göstermistir ki; hane ısıtılmasında jeotermal enerji kullanımı ile havakalitesinin artırılması ve iklim degsıikligi etkilerinin azaltılması için ortalamaödeme istegi 50 ABD Doları/kisi olarak bulunmustur. Aynı zamanda bu sonuçlar,ankete cevap verenlerin iklim degiıikliginin önemini bildiklerini ve jeotermal enerjikullanımının iklim degisikligi ektilerinin olumlu yönde azaltacagına inandıklarınıgöstermektedir. Jeotermal enerji yatırımı 3 yıl içerisinde kendisini amorti edecektir.Bundan dolayı fizibilite çalısmasında jeotermal yatırımının gerçeklestirilmesimümkün gözükmektedir.Regresyon analizinde, ortalama ödeme istegi hesaplamalarında hava kirliligi veiklim degisikligi çok önemli parametrelerdir. Mademki jeotermal enerji kullanımıile hava kirliligindeki azalma aynı zamanda iklim degisikligıi ve küresel ısınmayı daazaltacaktır, bölgede jeotermal yatırımları esnasında, Yozgat halkının iklimdegisikligıi ve küresel ısınma konularındaki hassasiyetlerinden dolayı, egitimaktiviteleri ve kampanyalar düzenlenirken iklim degisikligıi ve küresel ısınmakonuları da dâhil edilmeli ve jeotermal enerjinin çok yönlü çevresel problemleriçözecegine vurgu yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Determining environmental economic benefits of geothermal energy is difficultsince there is no market for all environmental goods and services related to it. Inorder to determine and measure the market price of non-market goods and services,non-market valuation methods are used. Since intangible benefits do not havemonetary values, non-market valuation techniques are applied to estimate them.Non-market valuation methods are important tools for policy makers in the cost andbenefit analysis and environmental impact assessment process to aid their finaldecision.In this study, the Contingent Valuation Method (CVM) was used to determine theenvironmental benefits of using geothermal energy for house heating instead offossil fuels and natural gas in Yozgat (center). The willingness to pay forgeothermal energy of the Yozgat residents was determined and underlyingmotivations to use geothermal energy were assessed.The results showed that the mean willingness to pay (WTP) for the usage ofgeothermal energy in house heating to increase air quality and mitigate the effectsof climate change is $50/person/month. The results also showed that respondentsknow the importance of the climate changes and they believe that geothermalenergy usage will affect the mitigation of climate changes positively. Thegeothermal energy investment in the region will amortize itself in 3 years.Therefore, in the feasibility studies, geothermal energy investment seems feasible.During the regression analyses, climate change and air pollution parameters werethe most significant parameters for the calculation of mean WTP. Since, decrease inair pollution using geothermal energy, will also mitigate the effect of climatechanges, during the geothermal investment in the region, training activities andcampaigns should be carried to cover the issues of climate change and globalwarming to emphasis that geothermal energy will serve for multi-dimensionalenvironmental problems.