Türkiye'deki KOBİ'lerin Avrupa Birliği iç pazarında serbest dolaşım hakları
The free movement rights of SMEs in Turkey at the European common market
  1. Tez No: 285809
  2. Yazar: TUĞBA ÇAPAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, Avrupa Birliği, Serbest Dolaşım, Ortaklık Hukuku, Adalet Divanı, SME, European Union, Free Movement, Partnership Law, Court of Justice
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Dünyada ve Türkiye'de KOBİ'lerin iç ve dış ticarette büyük rol oynadıkları kuşkusuzdur. Türkiye'nin dış ticaretinin önemli bir bölümünün Avrupa Birliği'yle olduğuysa bilinen bir gerçektir. Bu bakımdan Avrupa Birliği'yle olan dış ticaretimizde Türk KOBİ'lerinin hukuki haklarının, Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki Ortaklık hukuku nezdinde belirlenmesi ise zorunlu hale gelmiştir.Türk KOBİ'lerinin Ortaklık hukuku kapsamındaki hukuki haklarının belirlenebilmesi için öncelikle Avrupa Birliği iç pazarında serbest dolaşım kavramının anlaşılması gereklidir. İlgili kavram, Birliğin mahkemesi olan Adalet Divanı tarafından sık sık yorumlanmıştır. Dolayısıyla Adalet Divanı'nın emsal kararları ışığında, serbest dolaşım kavramının ele alınarak incelenmesi gerekmektedir.Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki Ortaklık hukuku kapsamında Türk KOBİ'lerin Avrupa Birliği iç pazarında serbest dolaşım hakları belirlenecektir. Hakların spesifik şekilde belirlenmesi, ilgili hakların kapsamını ve sınırlarını da belirlemeyecektir. Bu kapsamda Ortaklık hukukunca ortaya çıkacak sorunları çözmekle görevlendirilen Adalet Divanı'nın, Türk vatandaşları ve şirketlerinin serbest dolaşımına ilişkin olarak günümüze kadar vermiş olduğu örnek kararlar da değerlendirilmelidir. Ayrıca Adalet Divanı tarafından Avrupa Birliği iç pazarında serbest dolaşıma ilişkin verilen kararların, Türk KOBİ'leri açısından örnek teşkil edebilirliği sorusu da hazırlanan tez kapsamında ele alınacaktır.Ortaklık hukuku kapsamında Türk KOBİ'leri açısından bir takım hakların doğduğu kuşkusuzdur. İlgili haklar doğrultusunda, Adalet Divanı'nın Avrupa Birliği'ne üye devletler bakımından kısıtlayıcı yorumlarda da bulunduğu görülmektedir.Hazırlanan tez kapsamında Türk KOBİ'lerinin Avrupa Birliği iç pazarında serbest dolaşımında ortaya çıkan sorunlarının, Ortaklık hukuku bakımından ele alınarak çözümlenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
At internal and external trade SME has a big role, in world and in Turkey. Turkish external trade which is mostly with EU is a common fact. So, at the foreign trade with EU, it's necessary to become definite the legal rights of Turkish SME in terms of partnership law between Turkey and EU.For designation of rights on laws of Turkish SME at law of partnership, firstly it is needed to be understood of free movement common concept in market in EU. Relevant concept is often commented by Court of Justice which is the Court of Union. Consequently free movement concept is needed to examine in according to similar judgment of Court of Justice.In common market of EU, free movement right of Turkish SME is designated by partnership law between EU and Turkey. Determinating the rights spesificly can?t designate extents and limits of that rights. At that extent Court of Justice which is tasked to solve of appeared problems by partnership law is tasked to consider to example decisions of free movement of Turkish citizens and companies. Besides decisions about free movement which is given by Court of Justice in common market in EU can be constituted or not as a example in terms of Turkish SME, that question is discussed too by this prepared thesis.Within partnership law, it's undoubtedly that Turkish SME has some rights. In terms of relevant rights, Court of Justice has some limiting comments about nations which in EU too.By this prepared thesis, problems of free movement of Turkish SME in common market in EU is tried to solve in the way of partnership law.