Experimental investigation of the effect of original oil, water and gas saturations on oil recovery by continuous steam injection
  1. Tez No: 2862
  2. Yazar: HASAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. R. BİROL DEMİRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Buhar enjeksiyonu, ağır petrol, kireçtaşı rezervuar, petrol doymuşluğu, su doymuşluğu, gaz doymuşluğu, petrol kurtarımı, tek boyutlu model. vı, Steam injection, heavy oil, limestone reservoir, oil saturation, water saturation, gas saturation, oil recovery, linear model. xv
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
ÖZET ORİJİNAL PETROL, SU YE GAZ DOYMUŞLUKLARININ SÜREKLİ BUHAR ENJEKSİYONUYLA PETROL KURTARIMI ÜZERİNE ETKİSİNİN DENEYSEL ARAŞTIRMASI ERDO?AN, Hasan Yüksek Lisans Tezi, Petrol Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi: Y. Doç. Dr. M.R. Birol Demiral Şubat 1988, 196 Sahife Petrol kurtarımı üzerine orijinal akışkan doymuşluklarının etkisini inceleyebilmek maksadıyla laboratuvarda ağır petrol, su ve gaz ile doyurulmuş tek boyutlu ve gözenekli karbonat modelde sürekli buhar enjeksiyonu uygulandı. Petrol kurtarımları, kalıcı petrol doymuşlukları, üretilen petrol ve kondensat yoğunlukları en j ekte edilen toplam buharın farklı gözenek hacimlerinde karşılaştırıldılar. Deneylerin sonucunda, petrol kurtarımının sistem içerisindeki petrol ve gaz doymuşluklarına bağlı olduğu bulundu. Petrol kurtarımı orijinal petrol doymuşluğu çok olduğu zaman daha fazlaydı ve orijinal olarak sistemin içinde gazın oluşu, buhar enjeksiyonundaki kurtarım mekanizmasına yardımcı oldu. En yüksek petrol kurtarımı yüzde 75 ' lik petrol ve yüzde 10 ' luk gaz doymuş luğundaki deney esnasında 0.74 gözenek hacimli buhar enjeksiyonunda yüzde 51.8'e ulaştı. Buhar distilasyon mekanizmasıyla kurtarım yüzde 3.5-7.7arasındaydı, ki bu değerler toplam petrol üretiminin yüzde 12. 6 'sına karşılık gelmektedir. Kondensat yoğunluk değerleri, model içerisinde yüzde 40' lik kalıcı petrol doymuşluğuna ulaştıkdan sonra arttılar. Bu değer 0.53 gözenek hacimlik buhar basımına karşılık geldi. Buhar bölgesindeki kalıcı petrol doymuşluğunun orijinal petrol, su ve gaz doymuşluklarından bağımsız olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF THE EFFECT OF ORIGINAL OIL, WATER AND GAS SATURATIONS ON OIL RECOVERY BY CONTINUOUS STEAM INJECTION ERDO?AN, Hasan M.S. in Petroleum Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. M.R. Birol Demiral February 1988, 196 pages Continuous steam injection process was applied in the laboratory to Çamurlu heavy oil, water and gas saturated carbonate linear porous model to investigate the effect of original fluid saturations on oil recovery. The resultant oil recoveries, the residual oil saturations, densities of produced oil and condensate were compared at different pore volumes of cumulative steam injected. At the end of the experiments, ultimate oil recovery was found dependent on original oil and gas saturations in the system, oil recovery was higher when original oil saturation was more and presence of gas originally in the system helped the recovery mechanism by steam injection. The highest oil recovery reached 51.8 % COIP at 0.74 PV of steam injection during the test conducted with 75 % of oil saturation and 10 % of gas saturation. Recovery by steam distillation mechanism was between 3.5-7.7 % OOIP which 1X1corresponded to 12.6 % of total oil production. Condensate density values increased after reaching almost the same residual oil saturation in the model which was calculated as 40 % as an average value. This value corresponded to 0.53 PV of steam injection. The steam zone residual oil saturation was found independent of original oil, water and gas saturations.