Preparation and characterization of organoclay-polypropylene nanocomposites with maleic anhydride grafted polypropylene compatibilizer
Maleik anhidrit aşılanmış polipropilen uyumlaştırıcısı içeren organokil-polipropilen nanokompozitlerin hazırlanması ve karakterizasyonu
- Tez No: 286253
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemical Engineering, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Polipropilen, Nanokompozit, Organik Kil, Uyumlaştırıcı, Ekstrüzyon, Polypropylene, Nanocomposite, Organoclay, Compatibilizer, Extrusion
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın amacı, heterofaz yapılı ?Moplen? EP300L polipropilen malzemesinin mekanik özelliklerinin iyileştirilmesidir. Polimer karışımları ve nanokompozitleri, çift vidalı bir ekstruderde eriyik karıştırma metoduyla hazırlanmışlardır. Organik kil olarak Nanofill ® 5 ve Nanofill ® 8, uyumlaştırıcı olarak ise maleik anhidrit aşılanmış polipropilen (M) kullanılmıştır. Katkı maddesi konsantrasyonlarının ve organik kil tiplerinin morfoloji ile, mekanik ve ısıl özelliklerine etkileri araştırılmıştır.Kütlece 2%'den fazla organik kil eklenmesi, büyük kil topaklarının oluşumu sonucu, uyumlaştıcının var olduğu durumlarda dahi tabakaların aralanma mekanizmasını ve malzeme özelliklerini kötüleştirmiştir. Uyumlaştırıcı eklenmesi polimerin tabakaların arasına girme kabiliyetini iyileştirmiş, ancak mekanik özelliklerde ağırlıkça %6 uyumlaştırıcı derişimine kadar önemli bir artış elde edilmemiştir.XRD analiz sonuçlarına göre uyumlaştırıcı ve organokil eklenmesi ile polimerin kil tabakaları arasına girdiği ve dağılımı iyi yapılar oluşturduğu görülmüştür. Nanofill ® 5 ile üretilen kompozitlerin %6 uyumlaştırıcı eklenmesi ile matris içinde daha iyi dağıldığı gözlemlenmiştir.Organik kil dağılım derecesinin Nanofill ® 5 ile üretilen nanokompozitlerde daha iyi olduğu görülmüştür ve dolayısı ile bu malzemelerin mekanik özelliklerindeki artış da Nanofill ® 8 ile üretilen kompozitlerden daha fazladır. DSC analizleri, üçlü kompozitlerin erime sıcaklıklarında çok az bir azalma olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to improve the mechanical properties ?Moplen? EP300L which is a heterophase copolymer. Polymer blends and nanocomposites were prepared by melt compounding method in a twin screw extruder. Nanofil® 5 (N5) and Nanofil® 8(N8) were used as the organoclays, and maleic anhydride grafted polypropylene (M) was used as the compatibilizer. The effects of additive concentrations and types of organoclays on the morphology, mechanical and thermal properties were investigated.Organoclay loading over 2 wt% prevented the intercalation mechanism resulting in large aggregates of clay, thus the material properties became poor even in the presence of compatibilizer. Compatibilizer addition improved the intercalation ability of the polymer, however a substantial increase in mechanical properties was not obtained up to 6 wt % loading of the compatibilizer.XRD analysis revealed that intercalated structures were formed with the addition of compatibilizer and organoclay. The nanocomposites that were prepared with N5 type organoclay showed delaminated structures at 6 wt % compatibilizer loading.Nanofill ® 5 exhibited the highest improvements in mechanical properties, since the degree of organoclay dispersion was better in Nanofill ® 5 containing nanocomposites in comparison to Nanofill ® 8 containing ones. The DSC analysis indicated a insignificant reduction in the melting temperature of the ternary nanocomposites.