Effects of metropolitan city to size and production kind of farming: a case study in Ankara metropolitan fringe area
- Tez No: 2868
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURAN TARAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Metropolitan saçaklarıma alanı, tarımsal yapı dönüşümü, tarımsal işletme, Metropolitan fringe area, agricultural structure transformation, farming. -IV
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
ÖZET METROPOLITAN KENTİN TARIMSAL İŞLETMELERİN GENİŞLİ?İNE VE ÜRETİM BİÇİMİNE ETKİSİ Ankara Metropoliten Kenti Fringe Alanında Örnek Çalışma Ezer (Işık), Ayşe Yüksele Lisans Tezi, Şehir Planlama Böl. Tez Yöneticisi: Assoc. Prof.Dr. Duran Taraklı Ocak, 1988 Endüstrileşmeye paralel olarak kentlerin yapılarak büyümesi, çevresindeki kırsal yerleşmeleri etkilemiştir. Bu etki, kentsel saçaklanma alanında yer alan kırsal yerleş melerde tarımsal yapının dönüşümüne neden olmuştur. Yapısal dönüşüm sürecinde iki dinamik sözkonusudur. Birincisi kentin tüm fonksiyonları ile yapılarak büyüme eğilimi, ikincisi de, kırsal fonksiyonların direnme ile birlikte geri çekilmesidir. Metropolitan kentin etkisi ile yaşanın, dönüşüm süre ci içinde kapalı ekonomiden pazar ekonomisine geçiş, kırsal ekonominin ana ünitesi olan tarımsal işletmelere yeni kimlik -v-kazandırmıştır. Metropolitan kente yakınlığa ölçüsünde etki lenme oranı artmaktadır. Ayrıca, kente ulaşilabilirlik ola nağı kent ile etkileşimi hızlandırmaktadır. Kırsal yerleşmelerde egemen olan, işletme genişliği, ürün deseni ve hayvancılık türü, tarımsal yapı dönüşümünün hangi aşamada olduğunu göstermektedir. Kırsal yerleşmede tarım dişi aktivite ile uğraşan nüfus oranı da önemli ipucudur. Kentsel talebin artışı ve baskısı ile tarımsal işlet me genişliği küçülürken, ürün deseni ve hayvancılık türü geleneksel kırsal yerleşmelerin metropolitan kentten uzaklıkla rına göre, geleneksel kırsal yapıdan kentsel yapıya dönüşüm sürecinin farklı aşamalarını yaşamaktadır. Çalışmada, Ankara Metropolitan kendi saçaklarıma alanı bu yaklaşım ile incelenmiştir. Araştırmalar sonucunda örnek olarak seçilen üç köyde çalışma derinleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF METROPOLITAN CITY TO SIZE AND PRODUCTION KIND OF FARMING I A CASE STUDY IN ANKARA METROPOLITAN FRINGE AREA Ezer (Işık), Ayşe M, S, in City Planning Supervisor: Assoc «Prof.Dr »Duran Taraklı January, 1988 In parallel with industrialization, the cities growth and sign has affected their surrounding rural settlements. This affect has caused in transformation of rural structure occupying in metropolitan fringe area. There are two dynamics in rural transformation process. The first is the expantion tendency of the city with its all functions and the second is the withdrawal of rural functions despite any resistance. Within the transformation process being experienced with metropolitan city effect, the transition to market economy from closed economy has presented a new identity to the forming which are essential to rural economy. The interaction rate is increased in proportion to its nearness ?... -111-to the metropol it an city. So, the level of acoesibility to city accelerates the interaction between the urban and rural areas. The size of farms the crops pattern, type of annimal kind which dre dominant in rural settlements show the level of agricultural structure transformation at. The population rate dealing with nonfarm activites in rural settlement is also an important sign in this regard. While the increase and the pressure of urban demand husbandry reduce the farming size, crops pattern and type of animal kind differentiate from the traditional rural settlements. The rural settlements, according to their distances from metropolitan city include the different phases of the transformation process from traditional rural structure to urban structure. In the study, Ankara metropolitan city fringe area has been surveyed by this view. The study has taken three rural settlements as subjects, at the end of the surveys.