280 no'lu Karaman Şeriye Sicili
The Karaman Shariyya Regıstratıon numbered 280
  1. Tez No: 286831
  2. Yazar: MUSTAFA ÇORAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H.MUSTAFA ERAVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: 280 numaralı Şeriye Sicili, Sosyal Hayat, Girit Seferi, Registry of Religious Affairs No. 280, Social Life, Expedition to Crete
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Hazırlamış olduğumuz yüksek lisans tezi, Karaman'ın 280 numaralı Şeriye Sicil Defteri olup 1641-1648 ( 1057-1064 ) tarihlerini kapsamaktadır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır.Giriş bölümünde, Osmanlı şeriye mahkemeleri ile kadı ve şeriye Sicilleri tanıtılmaya çalışılmıştır. Özellikle Şeriye Sicil defterlerinin askeri tarih, hukuk tarihi, kültür tarihi ve tarih yazıcılığı bakımından önemi vurgulanmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde Karaman'ın fiziki durumu ile Girit Seferi'nde Karaman'ın rolü ele alınmıştır. İkinci Bölümde 280 numaralı Karaman Şeriye Sicil Defterinde geçen hükümlerin özetleri verilip defterin değerlendirilmesi yapılmıştır. Üçüncü Bölümde ise belgelerin transkribi yapılmıştır. Metin çevrilirken basit transkripsiyon metodu kullanılmış, kararların genel bir değerlendirmesi yapılarak tez çalışmasına son verilmiştir.Karaman Şeriye Sicilleri üzerinde yaptığımız bu transkripsiyon çalışması, yerel araştırmalar için bir kaynak oluşturduğu gibi merkezden gelen emirlerin çokluğu sebebiyle Osmanlı Tarihi 17.y.y ortası araştırmacıları için de yararlanılacak bir kaynak niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
This postgraduate thesis that we prepared and is registered in no. 280, including between the dates 1641-1648 ( 1057-1064 ) is the Shariyya Registration Book that belongs to the Court of Karaman. It's composed of a preface and the transcription of the text. The preface is divided into two.In the first part the Ottoman Court, Qadi and Shariyya Registration Books were attempted to be told. In the fist chapter, The physical condition of Karaman and Karaman?s role in the Crete Campain were studied. In the second chapter, it is evaluated the notebook, giving the summeries of decisions mentioned in the Karaman Shariyya Registration Book. In the third chapter, it was done the transcription of the documents. While translating the text, used simple transcription method, doing a general evaluation it is put an end to thesis study.This transcription work that we do on, Karaman Shariyya Registrations, as a source of local researches because of including the orders from center like edict, it can be presumed a rich resource for the researchers Ottoman history 17 mid-century. Especially, in this period for Crete campaign how the state follow a policy that clearly emerged in the Registration. It is explarned clearly that severely punished the ones didn?t participate in Crete campaign and taken their military fiefs and the origins of difficulties suffered in Crete campaign.