Lineer hızlandırıcıların özellikleri ve radyoterapide kullanılması
Properties of lineer accelarator and their use in radiotherapy
- Tez No: 286912
- Danışmanlar: PROF. DR. RIZA OĞUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: izodoz dağılımları, kaynak cilt mesafesi (SSD), X-ışını, yüzde derin doz (%DD), isodose distribution, percent depth dose (%DD), source-skin distance (SSD), X-ray
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
X?ışınlarının tıpta görüntüleme alanında kullanılmaya başlanması ve daha sonra radyoaktif elementlerin kanser tedavisinde kullanılmasıyla tıp alanında önemli gelişmeler meydana gelmiştir.Bu çalışma Konya Özel Radyasyon Onkoloji Merkezi'nde bulunan lineer hızlandırıcı cihazında 6 MV ve 15 MV X-ışını; 6, 9, 12, 15 MeV elektron enerjileri kullanılarak yapılan ışın tedavisi araştırılmıştır. Radyoterapide yapılan tedavi planlamasında, hastada belirlenen hedef hacime istenilen dozun verilmesi ve tümörün yok edilmesi amaçlanmıştır. Hastaya çekilen bilgisayarlı tomografi (CT) görüntüleri elde edilerek, CT' den gelen enine kesit görüntülerden 3 boyutlu görüntü oluşturularak hastanın konturlama işlemi yapılmaktadır. Tedavi planlamasının doğru bir şekilde yapılması, cihaza ait parametrelerin doğru bir şekilde ölçülerek verilerin girilmesi oldukça önemlidir. Tedavi planlamasında radyasyonun tipi, alan boyutu, derinlik ve ışın düzenleyiciler gibi birçok parametre kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Using the X-ray imaging technique in the medical field, especially their applications in the cancer therapy, have given rise to very important developments in the medical sciences.In this study, we have investigated the beam therapy carried out by the linear accelerator producing X-rays at 6 and 15 MV and electrons at the energies of 6,9,12 and 15 MeV used in Private Konya Radiation Oncology Centre. In the treatment planning used in Radiotherapy, the main goal is to determine the amount of the dose to be given, and to destroy the tumors. By obtaining the images from the Computer Tomography (CT), contouring process of the patient is performed by composing the three dimentional images obtained from the horizontal sectional images. In order to perform a correct treatment planning, it is very important to adjust the device and to impose the data correctly. In the treatment planning many parameters such as the type of the radiation, dimension of the field, the deepness and the beam editor have been ussed.