Resimler için veri gizleme tabanlı bilgi güvenliği uygulamaları
Information security practices based on data hiding for images
- Tez No: 287054
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Gizleme, Steganografi, Görüntü Steganografi, Son Bite Ekleme Yöntemi, Information Hiding, Steganography, Image Steganography, Least Significant Bit Insertion Method
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tez bilgi gizlemenin önemli bir alt dalı olan steganografi ile ilgilidir. Tezin amacı, görüntü dosyaları içerisine bilgi gizlemek için kullanılan steganografik metotların incelenmesi ve bu yöntemlerin güvenilirliklerinin ölçülmesidir. Bu amaç doğrultusunda görüntü steganografide kullanılan yöntemler ayrıntılı bir biçimde incelenmiş ve yaygın olarak kullanılan Son Bite Ekleme Yöntemine göre sayısal resmin içerisine sıralı bir şekilde bilgi gizleyen bir uygulama geliştirilmiştir. Bu uygulama, steganografik sistem değerlendirme kriterleri olan taşıyıcıdaki değişim, kapasite ve dayanıklılık ölçütlerine göre değerlendirilmiştir. Uygulamanın dayanıklılık kriterine göre test edilebilmesi amacıyla bir steganaliz uygulaması geliştirilerek programın güvenilirliği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis is related with one of the important branch of information hiding technique known as Steganography. The aim of the thesis to examine steganographic techniques used for hiding information on image files and to measure reliability of these techniques. To realize our aim, we examined the techniques used in hiding information on image files in detail. Moreover, we developed an application hiding information in arranged order on images according to commonly used LSB method. This application is evaluated according to the evaluation criteria in steganographic systems like change on cover object, capacity and robustness. To test our application according to the robustness criterion, we developed a steganalysis application to examine the reliability of our computer program.