Ağ izleme ve performans değerlendirme
Network monitoring and performance evaluation
  1. Tez No: 287630
  2. Yazar: MERVE KEÇELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRHAN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Ağ değerlendirme, ağ izleme, performans sayacı, raporlama, Network evaluation, network monitoring, performance counter, reporting
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüzde her kurum neredeyse bütün işlemlerini bilgisayar üzerinde yapmakta ve hayati önem taşıyan verilerini de yine bilgisayar ortamında saklamaktadır. Dolayısıyla bu verilerin işlendiği ve saklandığı makinalar da hayati önem taşır hale gelmiştir. Bu durum, bu makinaların öncelikle donanımsal kaynaklarının ne durumda olduğunun takibini yapmanın gerekliliğini ön plana çıkarmıştır. Öyle ki bahsedilen kaynaklar bilgisayarların verimli çalışması için temel oluşturmaktadır. Donanımsal kaynakları belirli nedenlerle normalden fazla kullanılan ya da tükenen bir bilgisayara belirli zamanlardaki durumu incelenerek müdahale edilebilir ve sorun çözülebilir. Bu yine bilgisayar üzerinde geliştirilen bir yazılımla toplanan verilerle mümkün olabilmektedir. Bu yazılım ağın tamamını bir döngü halinde tarayacak, belirlenen parametreleri veri tabanına kayıt edecek, kaydettiği verilerden de anlamlı raporlar sunacaktır. Oluşturulacak raporların ne kadar güvenilir olduğu ağın belirli zaman aralığında tarama sayısının ne kadar fazla olduğu ile doğru orantılıdır. Bunun sağlanabilmesi geliştirilen yazılım için kullanılan teknolojinin sunduğu imkanları verimli kullanmakla mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, almost every institution uses computer technology to handle their work load and to store vital data. In light of this fact, the computers that execute these operations themselves have also become crucial devices. Therefore, monitoring the hardware resources of these machines is a primary concern. So much so that these aformentioned resource checks form the basis of an efficently working computer system. The computers that overuse or deplete these resources quickly for one reason or another can be inspected and repaired in due time. This process is made possible with a software that is programmed by using such computers, as it records the necessary information. This software will keep scanning the whole network, will save the determined parameters in the database, and will present reports based on the saved data. The reliability of the reports will be directly proportional to the frequency of scans performed on the network. This process will be made possible by efficiently taking advantage of the technology designed specifically for the software.