A Lumped-parameter model for Kızıldere geothermal field, Denizli-Turkey
- Tez No: 2877
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ENDER OKANDAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Jeotermal Rezervuar, Lumped-parametre Modeli, Akifer, Üretim Azalım Eğrileri Analizi, Çakıştırma, Tahmin. -vı, Ceothermal Reservoir, Lumped-parameter Model, Aquifer, Production Rate Decline Curve Analysis, History Match, Prediction. -iv
 - Yıl: 1988
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET KIZILDERE-DENİZLİ JEOTERMAL SAHASI İÇİN BİR LÜMPED-PARAMETRE MODELİ KALFA (AYDIN), ÜLKER Petrol Yüksek Mühendisi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ender Okandan Şubat 1988, 7 0 Sayfa Bu çalışmada Kızıldere Jeotermal Sahasının, geçirgenlik, gözenek lilik, verimlilik indeksi ve besleme açısı gjbi bazı rezervuar parametre leri kümülatif üretim verilerine bu değerlerin değişik konfigürasyonları ile çakıştırılarak gösterilmeye çalışılmıştır. Bulunan bu değerler ile sahanın altı aylık bir dönem için üretim davranış tahmini yapılmıştır. 2 Sonuç olarak verimlilik indeksinin 36 (kg/s) /(kgf/cm ) k'nin 200 md, 0'ın 5 % ve akiferin üst blok için sonlu, alt blok için sonsuz dai resel ve besleme açıları 180 olan durum üretim verileri ile en iyi uyumu sağlamıştır. Tahmin dönemi sonunda, yani Haziran-87 sonunda saha üre timini bulmak için bir üretim azalım eğrisi analizi yapılmıştır. Bu dö- q nem sonunda toplam üretim 22.33 * 10 kg olarak bulunmuştur. Tahmin döneminde rezervuardaki basınç düşümü materyal- balans denklemine daha önce bulunmuş olan toplam üretim değerini -v-2 yerleştirilmesi ile 0.63 kgf/cm olarak bulunmuştur. Bu durumda rezer- 2 vuardaki toplam basınç düşümü 4.42 kgf/cm olarak bulunmuştur. P'ye karşı, M. grafiğinden tahmin dönemi sonunda toplam basınç düşümü 2 4.35 kgf/cm olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A LUMPED-PARAMETER MODEL FOR K1ZILDERE GEOT.-ERMAL FIELD DENİZLİ - TURKEY KALFA (AYDIN), ÜLKER M. Sc. in Petroleum Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ender Okandan February 1988, 70 Pages In this study, some reservoir and aquifer parameters; permeability, porosity, productivity index and recharge angle of Kızıldere Geothermal Field were tried to be determined by history matching to the cumulative production data with various configurations of these cases. With these estimated parameters, future six month behaviour was tried to be determined. And a computer program was developed. 7 As a result of calculations, the case when J is 36 (kg/s) /(kgf/cm ), k is 200 md, 0 is 5 % and finite radial aquifer for the upper block and infinite radial aquifer for the lower block with 180 recharge angle for both gave the best match. A decline curve analysis was performed to determine the cumulative production by the end of prediction period. Cumulative production for g the field was found to be 22.33 * 10 kg by the end of prediction period, June-87. Pressure drop in the reservoir was calculated from material balance equation by using the predetermined cumulative production. Pressure 2 drop during prediction period was found to be 0.63 kgf/cm -hi-2 where total pressure drop in the reservoir is H.H2 kgf/cm. The total pressure drop from log A P vs log Mp. curve was found to be about 4.35 kgf/cm2.