Evlilik çatışması ve çocuk uyum problemleri arasındaki ilişkide duygusal güvenliğin ve anne kabul red algısının aracı rolünün incelenmesi
Children's emotional security and maternal acceptance rejection as a mediator of the link between marital conflict and children's adjustment problems
  1. Tez No: 287761
  2. Yazar: EBRU SAKIZ KUYUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ŞENDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik çatışması, uyum problemleri, duygusal güvenlik, ebeveyn kabul red, Marital conflict, child adjustment, emotional security and maternal acceptence-rejection
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı çocukların evlilik çatışması algısı ve uyum problemleri arasında anneden algılanan kabul ve red davranışı ile duygusal güvenliğin aracı rolünü sınamaktır. Araştırma kapsamında Duygusal Güvenlik Ölçeğinin uyarlama çalışması da yapılacaktır.Araştırmaya 11- 13 yaş arası 341 öğrenci katılmıştır. Katılımcılara ?Çocukların Evlilik Çatışmasını Algılaması Ölçeği?, ?Ebeveyn Kabul-Red Ölçeği Kısa form?, ?Duygusal Güvenlik Ölçeği? ve Kişilik Değerlendirme Ölçeği Verilmiştir.Çocukların evlilik çatışmasından algıladıkları çatışma özellikleri ve uyum problemleri arasında duygusal güvenliğin kısmi aracı role sahip olduğu bulunmuştur. Çocukların evlilik çatışmasından algıladıkları çatışma özellikleri ve uyum problemleri arasında anneden algılanan sıcaklık, düşmanlık saldırganlık, ihmal kayıtsızlık ve ayrışmamış red kısmi aracı role sahiptir. Ancak çocukların evlilik çatışmasından algıladıkları tehdit ve uyum problemleri arasında sadece ihmal ve kayıtsızlık kısmi aracı bir role sahiptir. Bu bulgular duygusal güvenliğin ve anneden algılanan kabul ve reddin kismi aracı etkisini genel olarak desteklemekle birlikte evlilik çatışmasının halen uyum problemlerinin önemli bir yordayıcısı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate whether links beetween marital relations and children?s adjustment is mediated by emotional security and maternal acceptance-rejection. And also the adaptation of ?The Security in the İnterparental Subsystem Scale? was done.Subjects of the study consisted of 341 children between 11-13 years old. Children?s Perceptions of İnterparental Conflict, Parental Acceptence Rejection Qestionnaire, Security in the İnterparental Subsystem Scale and Personality Assessment Questionnaire are applied to children.Links beetween marital relations and children?s adjustment is partly mediated by emotional security. Also links between children?s perceptions of conflict properties and child adjustment was partly mediated by warmth/affection, hostility/aggression, neglect/indifference and undifferentiated rejection. Links between children?s perceptions of threat and child adjustment was partly mediated by only neglect/indifference. Result indicated that links between childrens perception of conflict and child adjustment were partly mediated by emotional security and maternal acceptance rejection but marital conflict was still predicted child adjustment.