Düzce halk kültüründe geçiş dönemleri
Turkish tradition periods in public culture of Düzce
- Tez No: 287926
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKUL ÇOBANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Düzce, Tradition Periods, Birth, Marriage, Death
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
Bu çalışma Düzce'de yaşayan halkın geçiş dönemi inanmaları ve uygulamalarını ele almaktadır. İnsan hayatının en önemli geçiş dönemleri; doğum, evlenme ve ölümdür. Geçiş dönemlerinde birey, çeşitli adet ve inanmalarla yeni hayatına, hayatındaki yeni döneme hazırlanır.Sosyal normlar olarak adlandırılan töre, gelenek, görnek, örf, adet, teamül, moda toplumun halk kültürünü oluşturur. Halk kültürü bireyin toplum içerisindeki yaşantısında düzeni ve uyumu sağlar. Ayrıca toplumların geçmişi ve geleceği arasında bir köprü vazifesi görmekte, milletlerin varlıklarını ve birliklerini korumalarına yardımcı olmaktadır.Araştırmanın giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, kapsamı, metodu hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, araştırma alanının tarihi, coğrafya, bitki örtüsü, nüfusu yönüyle tanıtılmıştır. Ayrıca, insan hayatını düzenleyen sosyal normlar (töre, gelenek, görenek, örf, adet, teamül, moda) hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde; doğum, evlenme ve ölümle ilgili olarak yapılan çalışmanın sonucunda elde edilen malzeme sunulmuş ve değerlendirmesi yapılmıştır. Bu bölümler üç ana başlıkta ele alınarak bölümün ilk alt başlığı olan ?doğum?da doğumla ilgili adet ve inanmalar, doğum öncesinden başlayarak, doğum sonrasına, ikinci alt başlığı olan ?evlenme? de evlilik tanımından, düğün ve düğün sonrasına, üçüncü alt başlıkta geçiş dönemlerinin sonu olan ?ölüm? ölüm anından ölüyü defnetmeyle ilgili adet ve inanmalar ele alınmıştır. Sonuç bölümünde, çalışmanın genel değerlendirmesi yapılmıştır.Çalışmalar sırasında kullanılan kaynaklar sözlü ve yazılı olmak üzere iki ayrı başlık altında toplanmıştır. Araştırma sırasında temin edilen fotoğraflar ekler bölümünde yer almıştır.Geçiş dönemleri, toplumun her kesimini geçmişten geleceğe ilgilendiren, toplumsal değişim ve gelişim süreçlerini gösteren önemli aşamalardır.Anahtar Kelimler: Düzce, Geçiş Dönemleri, Doğum, Evlenme, Ölüm
Özet (Çeviri)
This study focuses on beliefs and tradition and belief of tradition periods of people who live in Düzce. The most important transition periods of human life birth, marriage and death. İn these periods any indiviual is prepared for new life, new periods in life with various practices and beliefs.Customs and usages, rules, traditions, practices and fashion named as social norms constitue the public culture. The public culture provides order and harmony in the social life of individuel. Furthermore, it functins as a bridge between the past and future of societies and helps to protect nation?s wealth and unity on large scale.At the intro the information about the subject, aim, axtent and the method was given. At the first part history, geography, plant cover and the population of the research area were introduced. İn adition part, social norms which organise human life (tradition, customs and usages, rules, practices and fashion) are presented. This part was handled under the main headline and at first subfield ?birth? the beliefs and traditions abaout birth, beginning from the periods before the birth and after the birth; at second subfield ?marriage? starting from the definition, the period before and after the marriage, and at the third subfield the ?death? which is the and of the tradition period inculiding the applications over the dead people and the traditions were introduced. Last chapter is devoted to a general evaluation of the research.The sources of tradition used in the research study are given under two headings of oral and writwn sources. The pictures taken in the field took place in appendix section.Tradition periods that is related to all segments of society from past to future are important phases that show the grades of social change and development.