Diyarbakır monografisi
Monography of Diyarbakır
- Tez No: 287925
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKUL ÇOBANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Diyarbakır, Monografi, Geçiş Dönemleri, İnanışlar, Anonim halk edebiyatı, Diyarbakır, Monograph, Transition Periods, Beliefs, Anonymous Folk Literature
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 342
Özet
Diyarbakır ili şehir merkezi esas alınarak hazırlanan monografi çalışması, iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde araştırma alanına dair verilen genel bilgilerden sonra, geçiş dönemleri içerisinde yer alan; doğum, evlenme, ölüm evreleri ve bunlara bağlı inanışlar, bayram tören ve kutlamalar, halk inanışları, halk mutfağı, halk hekimliği üzerinde durulmuş; ikinci bölümde ise anonim halk edebiyatı ürünlerinden derlemeler yapılmıştır.Birinci bölümde ele alınan konularda; yazılı kaynaklardan elde edilen bilgilerin verilmesinin ardından , sözlü kaynaklardan toplanan bilgiler birebir aktarılmıştır. Sözlü kaynaklardan yola çıkarak, kimi zaman geleneklerdeki değişimler, geçmişle günümüzü mukayese ederek değerlendirilmiştir.İkinci bölümde ise manzum, manzum-mensur ve mensur olmak üzere halk edebiyatına ait anonim ürünler üzerinde durularak, sözlü kaynaklardan derlenen aktarmalar verilmiş ve değerlendirilmesi yapılmıştır.Bu araştırma sonucunda Orta Asya ve Anadolu'nun eski inanç sisteminin izlerine rastlanan şehirde, İslamiyet sonrasında bu izlerin İslamiyetle harmanlanarak bugünkü kültürel dokuyu oluşturduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This Monography study which is based on Diyarbakir city center consists of two parts. In the first chapter, it attempts to examine the stages of birth, marriage, death and believes related to them, religious ceremonies and festivals, beliefs of the folk, folk cuisine and folk medicine, all of which are in the transition periods, and in the second chapter, there are compilations of anonymous folk literature.In the first chapter, after providing the information received from written sources, oral sources have been exploited and transferred. The changes in the traditions have also been analyzed in terms of a comparative study of the past and present.In the second chapter, anonymous works of folk literature such as verse, verse-prose and prose have been analyzed and information compiled from oral sources have been transferred and interpreted.The results of the study show that Diyarbakir city which shows the traces of the old belief system of Central Asia and Anatolia, have evolved into its current cultural form blending these traces with Islam after conversion.