Ahmet Hamdi Tanpınar'ın günlüğünden ve mektuplarından hareketle psikolojisi
The psychology of Ahmet Hamdi Tanpınar as reflected in his letters and diaries
- Tez No: 287974
- Danışmanlar: PROF. DR. M. KEMAL SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Psikanaliz, A. Hamdi Tanpınar, Freud, psikoloji, Jung, Psychoanalysis, A. Hamdi Tanpınar, Freud, psychology, Jung
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu tez çalışmasında öncelikle psikanalitik yöntemlerin önemi üzerinde durulmuştur. Psikanalizin doğuşu ve bilim dünyasına katkıları günümüzde dahi tartışılmaktadır. Psikanalizin ortaya çıkışı ve edebiyat ile ortak alanlarda çalışması ile edebiyat psikolojisi kavramı ortaya çıkmıştır. Freud ve Jung' un edebi metinlere ve sanatçıların hayatlarına ilişkin yaptığı psikanalitik tahliller ile edebi ürünlerin psikolojik olarak aydınlatılması sağlanmıştır. Freud'un Dostoyevski ve Baba Katilliği ismindeki çalışması onun psikanaliz ile edebiyatı ortak bilimler etrafında şekillendirmesine yol açmıştır. Jung'un ise edebiyat ve psikoloji üzerine yaptığı çalışmalar ise Freud'un psikanaliz yöntemini pekiştirecektir. Bu çalışmada Tanpınar'ın hayatını psikanalitik yöntemlerle açıklamaya çalışılmıştır. Daha sonra ise Tanpınar'ın eserlerine çağdaş psikanaliz ışığında değinilmiştir. Böylece Tanpınar'ın hayatında geçirdiği olaylar ve bunların psikolojik yaşantılarının eserlerinin oluşumunda katkısını ortaya koymaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this assertation, I have primarily focused on the importance of the psychoanalytic methods.Today the birth of the psychoanalysis and its contribution to the science world are still widely discussed.As a result of the corporate work of the two terms `psychoanalysis and literature?,a new notion called literature psychology has emerged in recent days .Freud?s and Jung?s psychoanalytic analyses regarding the literal works and lives of some intellectuals have helped to enligthen the literal works psychologically.Freud?s work `Dostoyevski? has helped shape the psychoanalysis and literature as a corporate science. Jung?s works on literature and psychology will probably reinforce Freud?s method of psychoanalysis.In this work he tried to describe Tanpınar?s life through psychoanalytic methods.After some time,Tanpınar?s works have been cited in the light of modern psychoanalysis.Therefore,it can easily be seen that the events Tanpınar went through during his life play an important role in the compilation of his works.