Türkiye'de sağlık hizmetlerinin sunumunda etkinlik sağlanması açısından Sağlık Dönüşüm Programı'nın analizi ve OECD ülkleriyle kıyaslanması
The analysis of Health Transformation Programs at the aspect of healthcare presentation and their comparison with the OECD countries
  1. Tez No: 288182
  2. Yazar: SAFİYE ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri, Etkinlik, Performans Göstergeleri, Sağlık Hizmetlerinde Reform, Health Services, Efficiency, Performance Indicators, Productivity, Health Care Reform
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Toplumun sağlık düzeyi ile ülkenin ekonomik gelişmişlik düzeyi arasında sıkı bir ilişki söz konusudur. Bireylerin sağlıklı olması, ekonominin beşeri sermayesinin gücünü arttırarak ekonomik gelişmeye katkıda bulunmaktadır. Toplumun sağlık düzeyini yükseltmek için eşit, adil, etkin ve yaşam kalitesini arttıracak şekilde sağlık hizmetleri sunulmalıdır. Bu sebeple yapılacak olan sağlık reformlarda bu kriterler göz önünde bulundurulması gerekir. Bu çalışmanın amacı, Sağlık Dönüşüm Programının sağlık hizmetlerinin sunumunda etkinlik açısından sağlık göstergelerinde ne gibi değişiklikler meydana getirdiği ve OECD ülkelerine ait göstergelerle kıyaslandırılarak Türkiye'nin mevcut durumu analiz edilmiştir.Birinci bölümde, sağlık hizmetlerinin tanımı, sınıflandırılması, finansmanı ve etkinliği anlatılmaktadır. İkinci bölümde, Türkiye'nin kurulduğu tarihten itibaren uygulamaya konulan reformlar açıklanmıştır ve OECD ülkelerinde uygulanan sağlık sistemleri ve reformlar anlatılmıştır. Üçüncü bölümde OECD ülkeleri ile Türkiye Performans göstergeleri karşılaştırılmıştır ve reformların performans göstergeleri üzerinde iyileşmeler sağladığı ortaya konulmuştur. Ancak iyileşmeler diğer ülkelerin baya altında kalmaktadır ve dolayısıyla sağlık hizmetlerinin sunumunda etkinlik düşüktür. Meydana gelen iyileşmelerin attırılması ve uzun dönemde sağlık hizmetlerinin sunumunda etkinliğin sağlanması için politika önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
There is a close relationship between the health level of the society and the economical development level of a country. Healthy individuals contribute to economical development by increasing the human capital of an economy. Efficient, equal and fair healthcare should be delivered to the society in order to increase the health level and enhance the quality of life of the society. Therefore these criteria should be considered in the health reforms to be done. In this study, what the Health Transformation Programs changed in the health indicators at the aspect of healthcare presentation and present state of Turkey were analyzed by comparing them with the indicators in the OECD countries.In the first part of the study, the description, classification, finance and efficiency of health services were described. In the second part, the reforms implemented since the foundation of Turkey and the reforms and health systems in the OECD countries were explained. In the third part, the performance indicators in OECD countries and Turkey were compared and that the reforms provided progress in the performance indicators was presented. However, the improvements are highly below the standards of other countries and therefore, the efficiency of health service offer is low. Some political suggestions were offered in order to increase the developments and provide efficiency in healthcare presentation in the long term.