Kapitalist mülkiyet anlayışının oluşum süreci ve Türkiye'de kapitalist sistemin gelişimi
The formation process of capitalist ownership and the development of the capitalist system in Turkey
- Tez No: 288205
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kapitalist Mülkiyet Anlayışı, Feodalizm, Tımar Sistemi, İzmir İktisat Kongresi, Düyun-u Umumiye, Capitalist Ownership, Feudalism, Timar System, İzmir Economy Congress, Düyun-u Umumiye
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bilindiği gibi, tarihsel olarak incelendiğinde, mülkiyet kavramının ortaya çıkışı, ilkel, sınıfsız toplumdan sınıflı topluma geçişi bir zorunluluk haline getirmiştir. Sınıflı topluma geçiş, sermayenin azınlık elinde toplanmasına ve dolayısıyla sömürü kavramının da hayata geçişine neden olmuştur. Toplumsal ve ekonomik dönüşümler mülkiyet ilişkilerine de yansımış, bu değişimler tarihsel olarak önemli olayların da oluşumuna sebebiyet vermiştir.Çalışmanın ilk bölümünde, mülkiyet kavramının tanımı yapılmış, mülkiyet biçimleri ve mülkiyet kavramına ilişkin temel yaklaşımlar ortaya konmuştur. Mülkiyet kavramının tarihsel olarak ortaya çıkmasında yatan nedenler, insanların komün halinde yaşamalarından kapitalist mülkiyet anlayışına kadar olan değişimler, Avrupa'da meydana gelen önemli iktisadi, dini ve siyasi olaylar bağlamında irdelenmiştir. İktisadi yaşama düşünceleriyle katkıda bulunmuş önemli bilim adamları, düşünürlerin mülkiyet kavramına ilişkin bakış açıları ve belli başlı kuramsal mülkiyet anlayışları incelenmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ekonomik yapı, Osmanlı İmparatorluğu'nda iç ve dış ticaret ilişkileri, üretim ilişkilerinin ve sosyal yapısının özellikleri ve Kapitalist Sistem'le olan ilişkisi üzerinde durulmuş, Osmanlı'da mülkiyet ilişkilerine yönelik tartışmalar incelenmiş ve İmparatorluğun çöküşünün Kapitalist üretim ilişkileriyle olan bağlantısı irdelenmiştir.Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Cumhuriyetin ilk yıllarında yaşadığı olumsuz ekonomik tablodan başlayarak, ekonomi politikalarda meydana gelen değişiklikler, bu politikaların Türkiye ekonomisinde yarattığı olumlu veya olumsuz sonuçlar ortaya konmuş, Cumhuriyet'in kuruluş yılı olan 1923 yılından başlayarak ekonomik sistemimizin Kapitalist ekonomiye geçiş süreci ve bu süreçte yaşadığı başarı ya da başarısızlıklar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
As it?s known, when analyzed historically, the emergence of the concept of ownership has made the transition of the society from primitive, classless to class obligatory. Transition to class society has lead to the gathering of capital in minorities and thus the implementation of the exploitation. Social and economical changes affected the ownership relations, these changes have resulted in historically significant events.In the first part of the study, the concept of ownership is explained and main approaches concerning ownership and its forms have been analyzed. The reasons underlying the rise of ownership, changes from commune life of people to capitalist ownership have been analyzed with regard to the economical, religious and political events happening throughout Europe. Scientists contributing economical life with their ideas, point of wives of philosophers for the concept of ownership, and main speculative ownership considerations have been studied as well.In the second part of the study, economical structure, domestic and foreign trade relations, features of production and social structure, and the relations with Capitalist system of Ottoman Empire have been emphasized, arguments concerning ownership issues through Ottoman Empire have been studied and the relations between the fall down of the Empire and capitalist production have been analyzed.In the third part, starting with the negative picture of early years of Turkish Republic faced, changes within economy policies, positive or negative results of those policies in Turkey?s economy have been emphasized and transition period of our economical system from 1923, the foundation year of Turkish Republic, to capitalist economy and success and failures faced through that period have been analyzed.