Kütahya Domaniç ağzı
Kütahya Domaniç accent
  1. Tez No: 288206
  2. Yazar: BEYTULLAH BEKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL AKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kütahya Domaniç, ağız, fonetik, morfolojik, sözlük, Kütahya Domaniç, dialect, phonetic, morpholog, dictionary
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 325
Özet
Araştırmada, Domaniç yöresinde ağız incelemesi yapılmış ve bu yöreyle yazı dilimiz arasındaki ses, şekil farklılıkları ortaya konulmaya çalışılmıştır.Araştırmanın örneklemini Domaniç ilçesine bağlı bulunan 31 köyden, demografik yapıya ve merkez ilçeye uzaklıklarına göre seçilmiş toplam 21 köy oluşturmaktadır. Araştırmadaki incelemeler, bu köylerdeki kişilerle görüşme yapılarak ses kaydı alınan 26 metne dayanmaktadır. Metin derlemelerinde kaynak şahısların yörenin ağız özelliklerini koruyan orta ve ileri yaştaki kişilerden olmasına özellikle dikkat edilmiştir. Bu derlenen metinler çevriyazı sistemi esas alınarak fonetik yazıya aktarılmıştır. Türkçenin ses ve şekil bilgisi ele alınmış olup yazı dilimizdeki kullanımları ile Domaniç yöresindeki kullanımları ortaya konulmaya çalışılmıştır.Çalışmanın giriş bölümünde Domaniç ilçesinin tarihi, coğrafi, sosyal ve kültürel özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Derlenen metinler birinci bölümde ses, ikinci bölümde ise şekil bilgisi yönünden yazı dili ile karşılaştırılarak incelenmiş, farklılıklar gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the oral examination for Domaniç region and the volume of written language in this region, so differences were put in place.The samples of this exploration has completed in total 21 of 31 villages which are depented Domaniç province of Kütahya and has been chosen by their distance and demographical features. Research studies and interviews with people in this village is 26 audio recording taken is based on the text. Experimentals were chosen middle aged and elder people who keeps characteristics of the dialect. This compiled on the basis of the phoenician text transcription system has been transferred to writing. Phonetics and morphology in the turkish language have been discussed and has been shown in the example in Domaniç region and also ıt has been tried to exert the current usage of Turkish language and the usage of Domaniç province.In the introduction part of the study, information about historical, geographical, social and cultural conditions of Domaniç was given. Compiled texts were examined phonologically in the first part and morphologically in the second part. Those phonological and morphological structeres were compared with standard Turkish and differences between them were indicated.