Gebelikte bulantı kusma, evlilik uyumu ve eş ilişkisi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship in between nausea and vomiting in pregnancy, marital adjustment and spouse relationship
  1. Tez No: 288653
  2. Yazar: DİDEM YEKENKUNRUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİYE MEYE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelikte bulantı kusma, evlilik uyumu, eş ilişkisi, Nausea and vomiting in pregnancy, martial adjustment, spouse relationship
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Araştırma gebelerde bulantı kusma, evlilik uyumu ve eş ilişkisi arasındaki ilişkiyi incelemek üzere yapılmıştır.Araştırma evrenini İzmir Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Obstetri polikliniklerinde muayene olan gebeler oluşturmuştur. Araştırma örneklemine, 20-24. gebelik haftasında, bulantı kusma dışında bir sorunu olmayan, evli, en az okuryazar olan ve Haziran-Eylül 2010 tarihleri arası polikliniğe başvurup, araştırmaya katılmayı kabul eden 400 gebe alınmıştır.Veriler toplanırken, Bireysel Bilgi Formu, Gebelikte Bulantı Kusma Değerlendirme Formu, Evlilikte Uyum Ölçeği ve Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeğinin Eşi ile İlişkisinin Durumu Alt Ölçeği olmak üzere dört form kullanılmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde, sayı ve yüzde hesaplamaları ile evlilik uyumu, eşle ilişki ile bulantı kusma puanı arasındaki ilişkinin saptanabilmesi için Pearson Momentler Korelasyon Analizi kullanılmıştır.Araştırma kapsamındaki gebelerin, Gebelikte Bulantı Kusma Aracı puan ortalamaları 6.1, Evlilikte Uyum Ölçeği puan ortalamaları 44.01, Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği Eşle İlişki Alt Ölçeği puan ortalamaları ise 17.56 olarak bulunmuştur. Yapılan korelasyon analizi neticesinde ise gebelikte bulantı kusma ile evlilik uyumu arasında zayıf, ters yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki (r =-0.320, p=0.00) bulunurken, gebelikte bulantı kusma ile eş ilişkisi arasında istatistiksel olarak anlamsız bir ilişki (r = 0.081, p= 0.106) olduğu saptanmıştır. Araştırmada evlilik uyum puanları ile eş ilişkisi puanları arasındaki ilişkiyi değerlendirmek üzere yapılan analiz sonucunda da evlilik uyumu ile eş ilişkisi arasında orta kuvvette, ters yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki (r =-0.677, p= 0.00) olduğu belirlenmiştir.Sonuç olarak, evlilik uyumu arttıkça gebelikte bulantı kusma şiddetinin azaldığı, evlilik uyumunun gebelikte bulantı kusmayla ilişkili olduğu söylenebilmektedir. Bu doğrultuda hemşirelerin çocuk sahibi olmaya karar veren çiftlerin evlilik uyumlarını değerlendirmeleri, evlilik uyumu düşük olan çiftlerin hangi alanlarda sorun yaşadıkları belirlenerek soruna yönelik danışmanlık hizmetleri verilmesi ve evlilik danışmanlığı alabilecekleri kişi ve kuruluşlara yönlendirilmeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research, was to examine the relationship in between nausea and vomiting in pregnant women, marital adjustment and spouse relationships.Research population constitute who get examined at obstetric policlinics in Education and Research Hospital of Izmir Ege Maternity Home and Women Diseases. It was taken to research samples, 400 pregnant women who were weeks of gestation 20-24, have not been medical complications except that nausea and vomiting, married, at least been literate, applied to the policlinics in 2010 between June and September and accepted to join the research.While data were collected, four form were used. Personal Information Form, The Nausea and Vomiting in Pregnancy Form, Marital Adjustment Test and Prenatal Self Evaluation Questionnaire subscales for situation of relationship with her husband.In the evaluation of the obtained data, calculations of number and percentage were used. At the research analysis to determine association with marital adjustment and spouse relationship with nausea and vomiting in pregnancy and marital adjustment with spouse relationship was performed Pearson Moments Correlational Analysis.Pregnant women who examined within the scope of research the Nausea and Vomiting in Pregnancy Instrument?s mean scores 6.1, Marital Adjustment Test?s mean scores 44.01 and Prenatal Self Evaluation Questionnaire subscales for situation of relationship with her husband?s mean scores 17.56 were found to be. As a result of correlational analysis was assigned between the severity of nausea and vomiting in pregnancy and martial adjustment was weak, and a statistically significant negatif relationship (r =-0.320, P=0.000), and between the severity of nausea and vomiting in pregnancy and spouse relationship was statistically insignificant relationship (r = 0.081, P= 0.106). At the research, in consequence of correlational analysis in between marital adjustment and spouse relationship was found that moderate power, and statistically significant negatif relationship (r =-0.677, P= 0.00).According to results, it can be said if marital adjustment increases, the severity of nausea and vomiting in pregnancy can decrease and marital adjustment can influence nausea and vomiting in pregnancy. In this direction, it can suggested that, nurses need to estimate marrital adjustment the couples who have decided to have children, determine which areas are problem couples who have low marital adjustment and consulting that areas and direct to marriage and family counseling centers.