Yenidoğanlarda beyin hacminin ve yüzey alanının stereolojik olarak hesaplanması
Estimation of cerebral volume and surface area of the newborn brain using stereological methods
  1. Tez No: 288902
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ ACER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin hacmi, Yüzey alanı, Stereoloji, Cavalieri prensibi, Brain volume, Surface area, Stereology, Cavalieri Principle
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
İnsan beyni yaklaşık 1400 gr kadar olup tüm vücut ağırlığının %2'si kadardır. Yenidoğanda bu oran %10'a çıkmaktadır. Beyin hacmi birçok sinir sistemi ile ilgili hastalıklar için gerek çocuklarda gerek yetişkinlerde önemlidir. Birçok hastalıkta yapılan çalışmalarda beyin hacmindeki değişimler vurgulanmaktadır. Bu çalışmada 5 adet yenidoğan kadavrası üzerinde morfometrik, MRI filmleri üzerinde ise stereolojik ölçümler yapıldı. Çalışmamızda; yenidoğanlarda beyin hacmini ve yüzey alanını hesaplayarak, oluşabilmesi muhtemel santral sinir sistemi hastalıklarının erken dönemde teşhis edilebilmesi için ön verilerin oluşturulması ve bu uygulamanın canlı üzerinde yapılabilmesi amaçlandı. Yenidoğanların MR görüntüleri üzerinden beyin hacmini hesaplamak için güvenilir bir yöntem olan Cavalieri prensibi kullanıldı. Alınan MRI kesitlerinden elde edilen sonuçlara göre 0.7 mm'lik kesit kalınlığında 0.9 cm sonda aralığında koronal planda hesaplanan hacim değerlerinin altın standarda en yakın değerler olduğu tespit edildi. Çalışmamızda yenidoğan beyin hacim ortalaması ve altın standart değeri sırasıyla 246±79.4 cm3 ve 256±71.1cm3 olarak hesaplandı. Kullandığımız nokta sayımı yöntemi ile elde ettiğimiz sonuçlarla altın standart sonuçlar arasında belirgin bir fark görülmedi. Çalışmamızda ? sabit değeri 1.05 gr/cm3 olarak hesaplandı. Çalışmamızda vertikal section metodu kullanılarak beyin yüzey alanı 4 oryantasyonda hesaplandı; sonuçta iki post processing, koronal ve sagittal planda sırasıyla 202±36.4 cm2, 210±41 cm2, 267±41 cm2 ve 293±52.6 cm2 olarak tespit edildi. Çalışmamızın benzer konularda yapılacak olan çalışmalara kaynak olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The human brain is nearly 1400 g and about 2% of total body weight. This rate is 10% in newborns. Cerebral volume is important in patients who have central nerve system (CNS) pathologies. Cerebral volume changes are emphasized in many studies about CNS diseases. In our study we performed morphometric measurements in 5 newborn cadavers and stereological measurements with MRI. The aim of present study was to make a pre-data base by measuring cerebral volume and surface area to estimate the probable CNS pathologies and also our second target was to apply this procedure on alive people. We used Cavalieri, the most reliable method, to measure cerebral volume with MR images. In MRI slices we found that the closest value to the gold standard volume was estimated using 0.7 mm slice thickness and 0.9 cm probe in coronal plane. We estimated the mean cerebral volume 246 ± 79.4 cm3 and 256 ± 71.1cm3, point counting technique and gold standard, respectively. We did not find any significant difference with point counting and gold standard. We calculated ? constant value 1.05 gr/cm3. We estimated cerebral surface area using vertikal section method in 4 orientations, the results were 210 ± 41, 202 ± 36.4 cm2, 267 ± 41 cm2and 293 ± 52.6 cm2 two post processing, coronal and sagittal planes, respectively. We think that our study will be a good source to the similar studies which will be in future.