İneklerde süt kanallarının anatomisinin korrozyon metoduyla incelenmesi
Anatomy of the ductus lactiferi in cows to invest using corrosion method
  1. Tez No: 288903
  2. Yazar: EMEL ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN AYCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Veteriner Hekimliği, Anatomy, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Süt Kanalları, Meme Anatomisi, Meme Bezi, Sisterna, Ductus Lactiferi, Anatomy of Mammary, Mammary Gland, Cistern
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma ineklerin memelerindeki süt kanallarının anatomisini araştırmak, bu konuda yapılan ve yapılacak çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmamızda 6 yaşlarında 10 adet Holstein ırkı inek memesi kullanıldı. Memelerin süt kanallarının anatomisi polyester enjeksiyon ve korrozyon metoduyla incelenmiştir.İncelenen her memede dört adet meme bezi ve bu bezlere ait olan dört adet meme başının bulunduğu tesbit edildi. İneklerdeki her meme bezinin ortalama altı loblu olduğu anlaşılmıştır.Memelerin 3/10 unda cysterna glandularis (meme bezi sisternası) bulunmazken 7/10 unda cysterna glandularis' in olduğu görülmüştür. Cysterna glandularis' in memede biriken sütün yaptığı bir genişleme olduğu kanaatine varılmıştır.Memelerdeki süt kanallarının yapısının ağaçların dallanması gibi olduğu anlaşılmıştır. Meme kanallarının son kısmı olan ductus terminalis' ler toplu iğne başı şeklinde alveol'lerde sonlanmaktadır. Bazen alveol'ler toplu iğne başı şeklinde olmayıp bu kanalın uzantısı gibidir.Meme içindeki süt kanallarının alveol'den meme başına doğru aşağıdaki gibi sıralandığı anlaşılmıştır. Bunlar: Alveol'ler, Ductus Intralobularis Lactiferi, Ductus Interlobularis Lactiferi, Ductus Intralobaris Lactiferi, Ductus Interlobaris Lactiferi, Cysterna Glandularis, Cysterna Papillaris ve Ductus Papillaris şeklindedir.Her meme bezinin birbirinden bağımsız olduğu içindeki kanallarının arasında herhangi bir bağlantının bulunmadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
This study is created to investigate the anatomy of the milk ducts in the cow's mammaries and to contribute to the studies made before and the ones that will be made in the future about this topic. In our research,six years-old of ten Holstein-cows?s mammaries have been used. The anatomy of the milk ducts of the mammaries with the method of the polyester injection and corrosion were investigated.Each investigated mammary had got four mammary glands and detected of these mammary glands had got four teats. It is understood that each mammary gland in cows had got avarage six lobes.Although 3/10 of cows mammaries don?t include the mammary gland cistern, it has been seen that 7/10 of them include mammary gland cistern. It is concluded that the mammary gland cistern is an expansion with accumulated milk in mammary.It has been understood that the structure of milk ducts in mammary is like a tree branch. The end of the mammary ducts is that terminal ducts terminated on alveol like a top of a pin. Sometimes these alveolus don?t look like a top of pin but it has a look like a ducts?s extension.It has been understood that milk ducts tke place from the alveol to teat in the mammary.These are; Alveolus, Ductus Intralobularis Lactiferi, Ductus Interlobularis Lactiferi, Ductus Intralobaris Lactiferi, Ductus Interlobaris Lactiferi, Cysterna Glandularis, Cysterna Papillaris ve Ductus Papillaris.It has been observed that each of the mammary gland is independent from each other and no link has been detected between the ducts.