Kanatlı etlerinden farklı yöntemler kullanılarak Campylobacter spp.'nin izolasyonu ve izolatların mPCR (multıplex Polımerase Chaın Reactıon)'la identifikasyonu
Isolation of Campylobacter spp. from poultry meats by using different methods and identification of isolates with multiplex Polimerase Chain Reaction
- Tez No: 288916
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Campylobacter, Chicken meat, mPCR
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, Kayseri ilindeki süpermarketlerde paketlenmiş olarak tüketime sunulan tavuk etlerinde; Campylobacter spp. türlerinin farklı kültür teknikleri (mCCD agar, CAT agar ve filtrasyon) kullanılarak prevalansının araştrılması, kültür tekniklerini karşılaştırarak en verimli izolasyon yönteminin belirlenmesi, identifiye edilen izolatların mPCR( multipleks Polymerase Chain Reaction) ile doğrulanması ve elde edilen verilere göre tavuk etlerinin gıda ve insan sağlığı açısından taşıdığı risk düzeyinin tespit edilmesi amaçlandı. Yedi farklı firmadan alınan 25'er adet tavuk but eti, göğüs eti, kanat eti ve karkas olmak üzere toplam 100 adet tavuk eti örneği gereç olarak kullanıldı.Tüm örneklerin mCCDA besiyeri ve CAT besiyeri kullanarak 87'sinden (% 87), kanlı mCCDA besiyeri kullanarak filtrasyon yöntemiyle 52`sinden (% 52) termofilik Campylobacter izole edilmiştir. Her üç yöntem ile 295 termofilik Campylobacter izolatı elde edilmiştir. İzolatların % 37,9'u (112/295) mCCDA besiyerinden, % 39,6'sı (117/295) CAT besiyerinden, % 22,3'ü (66/295) filtrasyon yöntemiyle elde edilmiştir. mPCR ile mCCDA besiyerindeki 112 izolatın 78'i (% 69,7) C. jejuni, 34`ü (% 30,3) C. coli, CAT besiyerindeki 117 izolatın 85`i C. jejuni (% 72,6), 32`si C. coli (% 27,4), filtrasyon ile elde edilen 66 izolatın 55`i C. jejuni (% 83,3), 11`i C. coli (% 16,7) olarak identifiye edilmiştir.Termofilik Campylobacter türlerinin büyük çoğunluğu direkt ekim yöntemi uygulanan mCCDA ve CAT besiyerinden elde edilmiştir. İzolasyon oranının CAT besiyerinde, mCCDA besiyerine göre daha fazla olduğu tespit edilmiş ancak istatistiksel olarak bu iki besiyeri arasındaki farkın izolayon oranı açısından önemli olmadığı saptanmıştır (p>0,05). Gıda hijyeni ve halk sağlığı için önem arz eden Campylobacter kaynaklı infeksiyonların önlenmesinde, tavuk eti ve ürünlerinin üretiminden tüketimine kadar tüm aşamalarda gıda güvenliği sistemlerinin uygulanmasının, üretimde teknolojik koşullarının geliştirilmesinin ve mutfak, personel ve alet-ekipman hijyenine dikkat edilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.Anahtar Kelimeler : Campylobacter, Tavuk Eti, mPCR.
Özet (Çeviri)
In this study, was aimed that to investigate of the prevalance of Campylobacter spp. species by using different culture techniques (mCCD agar, CAT agar and filtration method), determination of the most efficient isolation method by comparing culture techniques, confirmation of identified isolates with mPCR and according to the data obtained from chicken meat in terms of food and human health to determine the level of risk, chicken meat which were packaged available for consumption supermarkets in Kayseri. A total of one hundred chicken meat samples that contain 25 chicken legs, wings, breasts and chicken carcass which were purchased from seven from seven different firms, used specimen.Thermophilic Campylobacter were isolated 87% of all the samples by using mCCD agar and CAT agar, 52% of all the samples by using mCCD agar with filtration method. 295 thermophilic Campylobacter isolates were detected with all three methods. 37,9% (112/295) of isolates from mCCD agar 39,6% (117/295) of isolates from CAT agar, 22,3% (66/295) of isolates from filtration method were obtained. 112 isolates were identified as 78 C. jejuni (69,7%) and 34 C. coli (30,3%) in mCCD agar, 117 isolates were identified as 85 C. jejuni (72,6%) and 32 C. coli (27,4%), 66 isolates were identified as 55 C. jejuni (% 83,3) and 11 C. coli (% 16,7) with mPCR.The majority of thermophilic Campylobacter species were obtain from mCCD agar and CAT agar which are aplied direct plating. It was detected that the isolation rate in CAT agar was more than mCCD agar, however, it was statictically assigned that the variation between these two plates is not important about isolation rate. Prevention of Campylobacter source infection, the foof safety in all stages of chicken meat and products from production to consumption, developments of technical requirements of production and pay attention to kitchen stuff and tools-equipments hygiene are thought to be appropriate food hygiene and public health.