The distributional impacts of urban public services: Parks and recreational services in Ankara
Kentsek kamu hizmetlerinin dağılımının etkileri: Ankara'daki park ve rekreasyon hizmetleri
  1. Tez No: 28937
  2. Yazar: FEYZAN BELER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TEKELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Kamu Hizmetlerinin Dağılımı, Yerel Kamusal Mallar, Park ve Rekreasyon Hizmetleri, Büyükkent Yönetimi, Kamu Hizmetleri için Verimlilik Ölçütleri, Kentsel Hizmetlerin Mekansal Dağılımı
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, kamu kesimi tarafından sağlanan kentsel hizmetlerin dağılımının yarattığı etkilen değerlendirmektir. Yaklaşımın odak noktasını, servislerin mekansal dağılımı yoluyla kentlilerin refah düzeyini etkileyen,“dağıtım adaleti”kavramı oluşturmaktadır. Yerel kamusal mallar olarak ele alınan kentsel kamu hizmetlerinin dağılımı için ipuçları elde etmek amacıyla, kamusal mal ve hizmetlerin genel özellikleri, kentsel hizmetler bazında tartışılmıştır. Kamu tarafından sağlanan malların dağıtımıyla ilgili kararların normatif niteliği, toplu tüketim mekanizmalarıyla ilgili bir tartışmayı gerektirmektedir. Toplumsal refah ve kamu seçimi teorileri, bu çerçevede ele alınmıştır. Kentsel kamu hizmetlerinin dağıtımında yönetsel yapının önemi nedeniyle, kentsel hizmetlerin çoğunun sunumunu üstlenen yerel yönetimler ve Türkiye1 dekibüyükkent yönetimiincelenmiştir. Dağıtımın kurallarını belirleyen etkenler de, yönetsel ve bürokratik çerçeveyi tamamlamak üzere ele alınmıştır. Ankara'daki park ve rekreasyon hizmetleri, hizmet sunumunun tarihsel gelişimi ve talep faktörlerini inceleyen bir anket aracılığıyla araştırılmıştır. Bu analizde, hizmetin kamu tarafından sağlanan bölümünün yan ısı ra, özel hizmet olanakları da dikkate alınmıştır. Araştırma sonuçları, Ankara'da park ve rekreasyon hizmetlerinin kullanımını belirleyen temel etkenlerin fiziksel yakınlık, gelir düzeyi ve araba sahipliği olduğunu ve hizmet gereksiniminin özellikle alt gelir grupları için yeterince karşılanamadığını göstermektedir.Bu nedenle, büyükkent yönetiminin park ve rekreasyon hizmetleri için uygulamakta olduğu“mekansal adalet”yerine,“dağıtım adaleti”kavramının geçerli olması gerektiği sonucuna varılmıştır. Hizmetin daha yüksek oranda ve etkin biçimde kullanılması bu yolla sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
in this study, the main concern is evaluating the impacts of distribution of urban public services. The f ocu s js on the concept of distributional justice which influences the citizens' welfare through the spatial allocation of public services in an urban area. General characteristics of public goods and services in the context of urban service provision are discussed to suggest clues for the distribution of urban public services as local public goods. The normative character of the decisions reiated to the service distribution necessitates a discussion on the mechanisms of collecttve consumption. Social vvelfare and public choice theories are dealt with in this context. Due to the importance of the administrative structure on the distribution of urban public services, local governments as the providers of most urban services are analyzed with special reference to the Turkish metropolitan administration.Factors inffuencing the distributionai rules are also considered to complement the administrative and bureaucratic framework. Parks and recreational services in Ankara Metropol itan City are surveyed by means of the hîstorical deveiopment of service supply in the city and a questionnaire vvhich is applied for the demand side. in this analysis, private possibilities for this service are also covered as well as the public provision. The results indicate that the determining factors in the utilization of parks and recreational services are the proximity, income level and car ovvnership and the need for this service is not adequately satisfied especiaily when the income level is low. it is concluded that the 'distributional justice1 should be replaced with the 'territorial justice1 vvhich appears as the existing policy of metropolitan government. By this way, a higher and effective utilization of the service can be achieved. Keyvvords: Distrİbution of Urban Public Services, Local Public Goods, Parks and Recreational Services, Metropolitan Administration, Performance Criteria for Public Services, Spatiai Allocation of Urban Services.