A Seaside touristic resort in jeddah created by total patterns
Cidde'de geleneksel mimariden yararlanılmış deniz kıyısında bir tatil köyü
  1. Tez No: 28936
  2. Yazar: MUHAMMAD HASAN ABU ALBAR
  3. Danışmanlar: İLHAN KIRSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz Kıyısında Tatil Köyü, iç Turizm, Turistik Yatırım, Ciddenin Geleneksel mimarisi, izolasyonlu Çift Duvar, Seaside Resorts, Domestic Tourism, Tourist Products, Jeddah vernacular Architecture, Double Wall. Science
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
ÖZET CİDDE'DE GELENEKSEL MİMARÎDEN YARARLANILMIŞ DENİZ KIYISINDA BÎR TATÎL KÖYÜ ABU ALBAR, Muhammad Hasan Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: ıns. İlhan Kural Şubat, 1993, 177 sayfa Bu çalışma, tarafımdan bir ihtiyaç olarak görülen bir turistik belde önerisinin programlaması ve tasarımı üzerinedir, öneri, Suudi Arabistan' da bir beldenin turistik çekiciliğini artırma isteğinden doğmuştur. Bu çalışmanın amacı aşağıda sıralanan hedefleri gerçekleştirmek için, yerel turizm ve dinlenme hizmetleri yönünden iyi işleyen suni-doğal bir kıyı beldesi yaratmaktır. - Sosyal ve ekonomik yararları yönünden Suudi toplumunun da desteklediği yerel turizmi oluşturmak. - Halkı, tatillerini ülke içinde geçirmelerine sağlamak amacıyla uluslararası düzeyde rekabet edebilecek turistik imkanlar sağlamak.- Halkın uluslararası turizmde harcadığı döviz miktarını iç turizme aktarmak. - Dinlenme ve bos zamanları değerlendirme sürecinde halk arasında sosyal ve kültürel etkileşimleri ve bilgi alışverişini sağlamak. Ülke içinde seçkin bir turistik yöre olarak potansiyele sahip görülen Jeddah, projenin mekanı olarak seçilmiştir. Ayrıca, halihazırda hizmet veren turistik tesislerin niteliğine ve niceliğine yakından bir göz atmak önerdiğim tesise olan ihtiyacı doğrulayacaktır. Düzensiz turizm gelişmelerinin yol açtığı sorunları önlemek amacıyla, iyi işleyen bir turistik belde için gerekli olan temel tasarım prensiplerini sağlayacak bir tasarım metodolojisi olarak Christopher Alexander tarafından geliştirilen“Pattern Language”yönteminden yararlanılmış ve Jeddah' in mimari yapısına uyarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SEASIDE TOURISTIC RESORT IN JEDDAH CREATED BY LOCAL PATTERNS ABU ALBAR, Muhammad Hasan M.Arch. in Architecture Supervisor: Ins. II han Kural February, 1993, 177 pages This study concentrates on planning and design of a proposed touristic resort whose lack has been felt by the author. The proposal is based on the wish for developing the touristic image of an attractive tourist destination in Saudi Arabia. The aim of this study is to create an artificial natural well functioning seaside resort for domestic tourism and recreational use, for the purpose of: - motivating domestic tourism a phenomenon of wide preference in the Saudi society for its social and economical benefits. - providing touristic facilities competitive to the international ones, in order to persuade the citizens to spend their vacation in the country. Ill- Saving as much as possible of the amount of foreign exchange, spent by the citizens on international tourism. - motivating participation in mass happenings, social and cultural interactions and exchange of information between people. Jeddah, as a distinctive tourist destination in the country, has been chosen to be the context for the proposed resort. However, taking a close look at the quantity and quality of the available touristic establishments, the need for the proposed facility will be proved. To avoid the problems created by unguided tourism developments, a design methodology has been acquired for providing basic design principles, neccesary for a well-functioning tourist resort. These principles are inspired by the process of the“Pattern Language Approach”developed by Christopher Alexander.