Bölgesel kalkınmada dış ticaretin rolü: Burdur, Isparta, Antalya illerinin karşılaştırması
The role of foreign trade in regional development: comparison among Burdur, Isparta and Antalya
- Tez No: 289526
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEVLÜT KARABIÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bölge, Bölgesel Dengesizlik, Bölgesel Kalkınma, Dış Ticaret, İhracat, İthalat, Regional, Regional Imbalance, Regional Development, Foreign Trade, Export, Import
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bölgesel kalkınma sorunu dünyada birçok ülkeyi ilgilendiren önemli bir sorundur. Dünyada pek çok ülkede var olan bu sorun, ülkemizin de en temel sorunlarından biridir. 1929 Büyük Dünya Buhranından sonra varlığını daha belirgin bir şekilde hissettiren bu sorun üzerine pek çok araştırmalar yapılmış ve yapılmaktadır.Bu tez çalışmamızda bölgesel kalkınma ve dış ticaret konuları, bölgesel anlamda ve karşılaştırmalı olarak incelenmektedir. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümümde öncelikle bölge kavramı ve bölgesel dengesizlik üzerinde durulmakta, ikinci bölümünde dış ticaret teorilerine yer verildikten sonra dünyada ve Türkiye'de dış ticaretin önemi ve dış ticaret-kalkınma ilişkisi ele alınarak incelenmektedir. Çalışmanın üçüncü bölümde ise Burdur, Isparta ve Antalya illerinden oluşan Batı Akdeniz illerinin ekonomik yapıları ve dış ticaret boyutları ele alınarak incelenmekte, karşılaştırmalar yapılmakta ve öneriler sunulmaktadır.Çalışmamızda, ister gelişmiş isterse gelişmekte olsun pek çok ülkeyi etkileyen bölgelerarası ekonomik dengesizlik sorununu aşmada ve ülkelerin geri kalmış bölgelerinin gelişmiş bölgelerine yakınlaştırılmasında önemli etkisi olduğu görülen dış ticaret-kalkınma ilişkisi, Burdur-Isparta-Antalya ekseninde analiz edilerek elde edilen verilere göre tezin sonuç kısmı ortaya konulmuş bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Regional development is an issue concerning many countries around the world. Existing in many countries, this problem is also seen in our country efficaciously. Many studies on this problem, whose presence was made clearer after 1929 Great World Depression, have been conducted.This study investigates regional development and foreign trade in regional context. In this three-part study, the first covers the concept of regional, the second part separately focuses on the regional imbalance in our region, foreign trade in the world, foreign trade in Turkey and the contribution of foreign trade to development. In the third section, some information will be given about the economic structure and foreign trade of the Western Mediterranean composed of Burdur, Isparta and Antalya provinces, comparison will be made and recommendations will be presented.The aim of our study is to take a glimpse at the economic imbalance problem affecting many countries in the world whether developed or developing, to keep underdeveloped regions closer to the developed regions of a country and to speed up the development by putting recommendations forward. Conclusion part of this study is composed according to the collected data on Burdur, Isparta and Antalya.