Dinlerde vefkler
Magic squares in religions
  1. Tez No: 289525
  2. Yazar: HALİT AHMET ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NASUH GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Büyü, Vefk, Büyüsel Kare, Numeroloji, Gematria, Ebced, Astroloji, Magic, Wafq, Magic Square, Numerology, Gematria, Abjad, Astrology
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Tarih boyunca en kadim dinlerden modern dini akımlara varıncaya kadar birçok dinde büyü inancı ve buna bağlı ayinsel uygulamalar görülmektedir. Bu anlayış ve uygulamaların temel unsurlarından birisi olan vefklerin incelenmesinin amaçlandığı bu çalışmada vefklerin hangi dinlerde, hangi yöntem ve amaçlarla kullanıldığı incelenecektir. Günümüzden yaklaşık olarak 4200 sene önce eski Çin toplumunun geleneğindeki bir efsaneyle ortaya çıktığı düşünülen vefkler ya da daha Türkçe bir ifadeyle büyüsel kareler, başlangıçta sayılarla oluşturulmasına karşın, sonraki dönemlerde numeroloji biliminin gelişmesi ve alfabelerdeki harflere sayısal değerler verilmeye başlanmasıyla birlikte harfler kullanılarak da yapılmaya başlamıştır.Eski zamanların halkları vefkleri felsefi ve mistik sistemler, gizemli bilgiler ve büyüsel uygulamalarla harmanlamış, sahip oldukları dinsel ve kültsel geleneklerde çok farklı felsefi ve mistik anlamlar yüklemiş ve büyüsel uygulamalarda çok geniş bir kullanım alanı tahsis etmişlerdir. Vefkler, dünya dinlerinde ve geleneklerinde kötülüklere, hastalıklara, zararlı ve yırtıcı hayvanlara, cinlere, kötü ruhlara, şeytanlara, düşmanlara ve benzerlerine karşı korunma amaçlı tılsımlar, muskalar, yüzükler ve mühürler halinde taşınmakta ve kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout the history, magic has been used in all religions and religious movements. In this thesis, magic squares which are among the main elements of the ritual practices of magic are examined. In addition to this, a survey about how and why religious traditions use the magic squares is held. In spite of being constituted with the numbers in the beginning, magic squares which are thought to come into being with a legend existing in the tradition of ancient Chinese people approximately 4200 years ago started to be constituted with the letters within the development of the numerology and giving numerical values to the letters.People of ancient times blended the magic squares with the philosophical and mystic systems, occult knowledges and magical practices. They attributed various philosophical and mystic meanings within the religious and cultic traditions they have and allocated a wide range of use in magical practices. Magic squares are being carried and used as talismans, amulets, rings and seals against the evil, diseases, beast of preys and harmful animals, jinns, malicious spirits, demons, enemies etc. in world religions and traditions.