Hitit teokrasisi
Hittite theocracy
  1. Tez No: 289539
  2. Yazar: NEŞE YAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VELİ ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hititler, Devlet Yönetimi, Din, Teokrasi, Tanrılar, Bayramlar, Ritüeller, Kral, Kraliçe, Dış Politika, The Hittites, The State Government, Religion, Theocracy, Gods, Holidays, Rituals, King, Queen, Foreign Policy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
?Hitit Teokrasisi? isimli bu çalışmamızda, Hititlerin devlet yönetimi ve dini yapıları incelenerek, dinin devlet yönetimine etkisinin neler olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır.Teokrasi teriminin kökeni Yunanca Theokratia'dan gelmektedir. Theos'un anlamı tanrı, Kratia'nın anlamı ise düzen demektir. Kelime Yunanca'da Tanrının Düzeni anlamına gelir. Din kurallarının geçerli olduğu sistem olan teokraside, kurallar ya dini kuralların aynısıdır, ya bunlardan büyük ölçüde etkilenmiştirBilindiği gibi Eskiçağ devletlerinin hemen hemen hepsinde teokratik devlet yapısı ile karşılaşılır. Hititlerde bu devletlerden biridir. Hitit devletinin idare biçimi teokratik monarşi olarak tanımlanabilmektedir. Kralın gücünü tanrılardan aldığı kabul edilir. Bu sebeple, kralların buyrukları tanrı buyruğu kabul edilmekte ve karşı gelmenin cezası ölüm olabilmektedir.Hitit kralları bir devlet düzeni oluştururken bütün düzenlemeleri merkezi bir devletin gereklerini yerine getirecek şekilde yapmışlardır. Tanrılara çok büyük önem atfedilmiş, yerel tanrıların kültleri koruma altına alınmış ve bazı tapınak şehirlerine özel ayrıcalıklar tanınmıştır.
Özet (Çeviri)
“Hittite Teocracy”named in this study, we examined the Hittites, the state administration and religious structures, the impact of religion in the state administration tried to determine what is happening.The origin of the term comes from Greek Theokratia theocracy. Theos meaning god, the layout is the meaning of Kratia. Word Order in Greek means God. Religion rules the current system where the theocracy, or religious rules, rules are the same, or greatly influenced by themAncient as it is known, almost all states are faced with the structure of a theocratic state. One of these states to the Hittites. Can be defined as the theocratic monarchy form of government of the Hittite state. Which is considered the power of the king of the gods. Therefore, the commands of the kings of defying God's command is accepted and may be punishable by death.Hittite kings of creating a system of government have made all arrangements to meet the requirements of a centralized state. Very great importance has been attributed to the gods, local gods and cults, are protected by special privileges granted in some temple cities.