Tunç çağinda Kırşehir
Bronz Age in Kırşehir
- Tez No: 289540
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VELİ ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Orta Anadolu, Kırşehir, Tunç Çağı, Kızılırmak, Central Anatolia, Kırşehir, Bronze Age, Kızılırmak
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Anadolu coğrafi konumu nedeniyle, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Anadolu Yarımadası, konumu ve doğal kaynakları sebebiyle tarihin her döneminde tercih edilen bir yer olmuştur. Asya ile Avrupa kıtaları arasında bir köprü konumundaki Anadolu Yarımadası, İnsanlık tarihinin gelişimine de tanıklık etmiştir.Bir kültür mozaiği olan Anadolu'nun her karışında tarih vardır. Bu coğrafyanın üzerinde yer alan Kırşehir, tarihte çeşitli güçlere ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığı kesindir. Bu bölge üzerinde bazı uygarlıklar çeşitli faaliyetlerde bulunmuşlar ve birçok eser bırakmışlardır. Kırşehir'in geçmişi diğer Anadolu illerine göre daha az aydınlığa kavuşmuştur. Birçok dönem ile bazı eserlerin kimler tarafından hangi dönemlere ait olduğu tam olarak açıklığa kavuşturulamamıştır. Bunun sebebi; kaynakların az olması ve Kırşehir tarihi üzerinde araştırma çalışmalarının yetersiz olmasından kaynaklanmaktadır.Bu çalışmanın amacı, Kırşehir ili ve çevresinin Tunç Çağı'ndaki durumunu gözler önüne sermek ve ilerleyen dönemlerde bu konular hakkında çalışma yapacak insanlara kaynak teşkil etmektir. Özellikle bundan önce Kırşehir Tarihi hakkında yazılan eselerden farklı olarak, şehrin tarihini il sınırları içinde tutmayarak çevre, bölüm ve bölgelerle olan ilişkilerini de ele alınmaya özen gösterildi.
Özet (Çeviri)
Anatolia due to its geographical location, has hosted many civilizations throughout history. Anatolian Peninsula, in every period of history because of the location and natural resources has become a preferred place. Position as a bridge between the continents of Asia and Europe, the Anatolian Peninsula, in the development of human history has witnessed.It ıs certain that Kırşehir, located on this ground hosted to the various civilizations and powers. On this region some civilizations made many and various activities and have left many works. There is less information about the past of Kırşehir comparing to the other Anatolian cities. Many periods and the owner of the some works are not known completely. This is because the sources is less due to the lack of research studies on the history of Kırşehir.The purpose of this study is to reveal the status of Bronze Age of Kırşehir and its environment and supply a source for the people making research in future. Particulary unlike the other written documents about Kırşehir, this is not written with limiting the history of city in its borders but also its relations with its environment and regions are regarded.