Terör konulu sinema filmlerinin genç nüfus üzerindeki etkileri
Effects of terror movies on young population
- Tez No: 289562
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAZIM ÖZKAN ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Terör, Sinemada Terör, Cinema, Terror, Terror in Movies
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Toplumların siyasal, sosyal ve ekonomik yaşamlarıyla sanatları arasında kopmaz bir bağ vardır. Toplumların sanat eserlerini inceleyerek, toplumsal durumları hakkında bilgilere varmak mümkündür. Sinema da insanları derinden etkileyen sanat dallarından birisidir. Sinema ilk yıllarından beri içinde yetiştiği toplumun şartlarından etkilenmiştir. Ülkemizde de durum dünya sinemasından farklı değildir. Toplumun içerisinde meydana gelen ve toplumda iz bırakan olaylar sinemamızda yer bulmuştur. Türkiye'de meydana gelen terör olayları da diğer toplumsal olaylar gibi sinemada yerini almıştır.Bu tez çalışmasında, Terör unsuru içeren sinema filmlerinin genç izleyicilere etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Kullanılan anket yöntemi ile genel olarak genç izleyicilerin terör unsuru içeren sinema filmlerinden etkilendiği tespit edilmiştir. Gençlerin terör içerikli sinema filmlerinden etkilenmelerine rağmen, bu filmlerin teröre ve terör örgütü mensuplarına sempati ile bakmalarına neden olmadığı da anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
There is a non-breakable link between the political, social and economical lives of societies and their art. It is possible to obtain information about circumstances of societies while researching their artworks. Cinema is one of branches in art that has a deep impact on people. Cinema has been impressed from conditions of society in which it grew up till the beginning times of it. In our country, there is no different situation than global cinema environment. The events that happen in society and tracer on people, take place in our cinema. The terror events which occur in Turkey took place in cinema as the other social events.In this thesis, it is researched how terror indicated movies affect the young people. In the results of survey technique, it is determined that young people are affected by terror indicated movies in general. It is also found out that despite the affect of terror indicated movies on young people, these movies have not caused an attraction to terror and its members.