Yaşar Kemal'de göç olgusu (Bir Ada Hikâyesi I Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana, Bir Ada Hikâyesi II Karıncanın Su İçtiği, Bir Ada Hikâyesi III Tanyeri Horozları)
As a fact migration in Yaşar Kemal life (An Island Story I Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana, An Island Story II Karıncanın Su İçtiği, An Island Story III Tanyeri Horozları)
- Tez No: 289672
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACER GÜLŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Göç, göç olgusu, mübadele, savaş, kan davası, fakirlik, insanlık, vefa, Migration, The fact of migration, Barter, War, Feud, Poverty, Humanity, Fidelity
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Göç olgusu yüzyıllardan beri insanoğlunun hayatında var olmuştur. Gerçek bir olgu olarak göç, zaman içinde değişik sebeplerle bireysel veya toplumsal olarak yaşanmıştır. Birçok milletlerin tarih sayfaları ve edebi eserlerinde her dönem göç olgusunu görmek mümkündür.Göç, ekonomik, sosyal, kültürel birçok olguyu da beraberinde getiren bir etkendir. Sonuç olarak göç veren ve göç alan merkezler daima etkilenmiştir. Ancak göçün bu kadar eski bir olgu olması ve Türk tarihinin her devresinde yaşanmasına rağmen bu konuda edebi yönüyle yapılan araştırma ve inceleme çok az denebilir. Bizler de göç olgusunu, tarih bilgisi ve mübadele konulu edebi eserlerden aldığımız bilgiler ışığında, seçtiğimiz yazar ve eserlerini esas alarak araştırdık. Yapmış olduğumuz çalışmamızda göç olgusunu, meydana getiren sebepleri, Yaşar Kemal'in Bir Ada Hikâyesi adlı roman üçlemesinde inceledik. Çalışmamızı, sadece incelemiş olduğumuz, Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana, Karıncanın Su İçtiği ve Tanyeri Horozları romanı ile sınırlı tutmadık. Romanlardaki göç olgularını ve göç üzerine anlatılan hadiseleri roman incelemeleri, tarihi belgeler ve arşiv bilgileri ışığında araştırdık. Yaptığımız çalışmalar ve bulguların doğrultusun da roman içerisindeki göç olgusunu ele aldık.Romanların kendi içinde göç olgusunu farklı etkenler ve oluşumuna göre incelenmesi sonucunda bizleri her bir romanı ayrı bir bölüm olarak incelemeye yöneltti. Yaşar Kemal'in, Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana romanında Türkiye'den göç eden Rumların ve yaşadıkları göç olgusunu; Karınca'nın Su İçtiği ikinci esrinde Yunanistan'dan göç eden Türk mübadillerin yaşadıkları göç olgusu araştırdık. Bir Ada Hikâyesi üçlemesinin son romanı olan Tanyeri Horozları, Osmanlı'nın son dönemi savaşları olan Sarıkamış, Çanakkale ve bağımsızlık savaşlarını konu edinir. Son romanında konu edindiği savaşların sebep olduğu göç ve diğer acıların yanında o dönem içindeki toplumsal aksaklıklar neticesindeki göçlere de değindik. İncelemiş olduğumuz bu üç romandaki savaş, mübadele ve sosyal sebeplerin meydana getirdiği göç olgusunu bilimsel belgeler ışığında vermeye çalıştık.Tezimizde her bir eserin kendi içerisindeki göç olgusunu edebiyat araştırmaları, tarih kitapları ve arşiv bilgileri ışığında incelerken, romanlarımızdaki göçlerin insani yönlerini de ortaya koymaya çalıştık. Yaşar Kemal'in bu üçlemesinin yanında benzer konu ve hikâyeleri işleyen romanları da incelememizin içerisine kattık. Bir Türkiye gerçeği olan savaşlar ve mübadele sonucunda oluşan göçleri tezimizde beş ana bölüm halinde tamamladık.
Özet (Çeviri)
The fact of migration has taken place in the life of human being for centuries. As a real fact, migration has taken place individually or socially as a result of different causes. It?s possible to see the fact of migration in the history pages and literature works of many notions.Migration is a factor which brings many factors with itself such as economical, social, cultural factors. As a result the centers from whom people migrate and the ones to whom people migrate have always been affected. Despite the fac that migration is such an old fact and has taken plac in every era of Turkish culture, it maybe said that there hasn?t been much investigation about that fact. We investigated the fact of migration by the help o works about history and barters and we gave focs on the writers and their works that we chose. In our study, we analysed the fact of migration and the causes of migration in a novel called ?Bir Ada Hikayesi? written by Yaşar Kemal. We did not restrich our study only the novels called ?Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana?, ?Karıncanın Su İçtiği? and ?Tanyeri Horozları?. We investigated the fact of migration and the events related to migration taking place in the novels, in the light of studies of novels, historical documents and archives information. In connection with the studies and invetions we did, we also discussed the fact of migration.The novels have been viewed in connection with the fact of migration with its different factors and its formation. So we decided the study each ovel as a different part. We studied the fact of migration of. Roms who have migrated from Turkey in the novel called ?Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana? written by Yaşar Kemal. We viewed the fact of migration of Turkish who have migrated from Greece in the second novel of Yaşar Kemal which is ?Karıncanın Su İçtiği?. The lost of work of ?Bir Ada Hikâyesi? is ?Tanyeri Horozları?. In ?Tanyeri Horozları? the plot is the wars of Osmanlı during it last terms. These wars are ?Çanakkale, Sarıkamış and tha wars of Independence?. We discussed the migration caused by the wars, the other sad events and the social breakdowns of that term.These take place in the last novel of Yaşar Kemal. We tried to discuss the war, barter and the migration resulted by social causes taking place in these three novels, in the light of scientfic iformation.In our dissertation, we studied the fact of migration in the light of literatural works, historical books and archives information in each novel. In addition, we tied to give information about the sides about humanity of the migrations in the novel. In addition to these three works of Yaşar Kemal we gave place to other novels that are about the same plot. The migrations are the facts of Turkey resulted by wars and barters. We completed the view of these migrations in five main parts in our dissertation.The