Europol: Relationship with Turkish Law enforcement institution and future of Europol
Europol: Türk Polis Teşkilatı ile bağlantısı ve Europol'un geleceği
  1. Tez No: 289722
  2. Yazar: AHMET DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ AKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Europol, Türk Emniyet Teşkilatı, Suç, Soruşturma, Avrupa Birliği, Europol, Turkish Law Enforcement Institution, Crime, Investigation, European Union
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Kamu Hukuku ve Entegrasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada uluslararası ciddi organize suçlara yönelik istihbarat temini alanında Avrupa Birliği (AB) kurumlarından birisi olan Avrupa Polis Bürosu (Europol) ele alınmıştır. Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde Europol hakkında genel bilgiler, kurumun tarihsel gelişimi ve Europol'un organlarının ve fonksiyonlarının tanıtılması üzerinde durulmuştur. Europol ile Türk Emniyet Teşkilatı arasındaki ilişkiler ve Emniyet Teşkilatının AB sürecindeki durumu ikinci bölümü oluşturmaktadır. Europol'un geleceğine yönelik düşünce ve analizlere ise üçüncü bölümde yer verilmiştir.Europol, AB'nin emniyet teşkilatı olup suçlarla ilgili istihbarat temini konusu ile ilgilenir. Amacı uluslararası ciddi organize suçları önleme ve mücadele konusunda üye ülkelerin konuyla ilgili yetkilileri arasında etkinlik ve işbirliğini geliştirmektir ve Europol'un misyonu da suç örgütlerinin üzerinde oluşturacağı baskı ile AB'nin organize suçlarla mücadele yasalarına önemli katkılarda bulunmaktır.Europol tam anlamıyla faaliyete geçmesi 01 Temmuz 1999 tarihinde, Konvansiyon ile ilgili çok sayıdaki yasal düzenlemelerin kanunlaşmasıyla gerçekleşmiştir. Bugün çocuk suçları, terörizm ve para sahtekarlığı dahil olmak üzere genişletilmiş bir yetki ve yürürlüğe girecek üçüncü ülkeler ve uluslar arası organizasyonlar ile işbirliği yetkileri ile donanmasıyla birlikte, Europol Avrupa sınırlarının içerisinde ve ötesinde suçla mücadele konusunda gerçek, ehliyetli ve tam donanımlı bir partner haline gelmiştir.Özgürlük, güvenlik ve adaletin güvence altına alınması AB'nin temel değerleridir. Bununla birlikte Avrupa Vatandaşlığı kavramının oluşturulması, ekonomik ve sosyal gelişmenin desteklenmesi de AB'nin önceliklerini oluşturmaktadır. Türkiye'de AB'ne adaylık sürecinde Adalet ve İçişleri alanlarında kapsamlı çalışmalar yürütülmektedir. Başta anayasa, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu, Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu ve bunlara bağlı çıkartılan yönetmeliklerde düzenlemeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
European Police Office (Europol), which is one of the European Union (EU) institutions at the area of intelligence supply directed towards serious international organized crimes was discussed and analyzed in this study. Within this scope, general information about Europol, its historical development and progress of the organs and functions of Europol were emphasized in the first chapter. Relations between Europol and Turkish Law Enforcement Institution and adaptation of Turkish Law Enforcement Institution during the integration process of Turkey with EU form the second chapter. The discussions related with the future of Europol take place in the third chapter.Europol is the EU law enforcement organization that handles criminal intelligence. Its aim is to improve the effectiveness and co operation between the competent authorities of the Member States in preventing and combating serious international organized crime and the mission of Europol is to make a significant contribution to the EU law enforcement action against organized crime, with an emphasis on targeting criminal organizations.Europol became fully operational on 1 July 1999, after the finalization of a number of legal acts relating to the Convention. With an expanded mandate now including child abuse, terrorism and forgery of money, and the authority to enter into cooperation agreements with third states and international organizations, Europol was equipped to become a full-fledged partner in fighting crime within Europe?s borders and beyond.Europol becomes fully operational today following the ratification and adoption by all Member States of the legal acts provided for in Article 45, point 4, of the Europol Convention. This provides EU member states and their law enforcement agencies with a valuable additional weapon in their fight against organized crime in a Europe without frontiers.