Türkiye'de iller arası göçün belirleyicileri: Mekansal ekonometrik model yaklaşımı
Determinants of intercity migration of Turkey: Spatial econometrics approach
  1. Tez No: 289938
  2. Yazar: HAYRİ ABAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SİNAN TEMURLENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: İç Göç, Göçün Belirleyicileri, Mekansal Ekonometri, Internal Migration, Determinants of Migration, Spatial Econometrics
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada Türkiye' de iller arası göçün belirleyicileri elde edilmeye çalışılmıştır. İller arası göçün belirleyicileri analiz edilirken, bağımlı değişken olarak çıkış ilinin verdiği göç, bağımsız değişkenler olarak da çıkış ilinin ve varış ilinin genel özelliklerinin kullanıldığı model yapısı benimsenmiştir. Ayrıca bu değişkenlere ilaveten, göçün bu değişkenler haricinde komşular arasındaki etkileşimden ve coğrafi yerleşimden de etkilendiği düşüncesiyle, modele belirli bir formda komşuların bağımlı değişkeninin ağırlıklı ortalamasını ekleyen mekansal ekonometrik modellerden yararlanılmıştır.Çalışmanın birinci bölümünde genel göç teorisi ve göçü açıklamaya yönelik yaklaşımlar genel hatlarıyla belirtilmiştir. Bununla birlikte yapılan çalışmalar sonucunda göç üzerinde etkisi olduğu düşünülen değişkenler incelenmiştir.İkinci bölümde, uygulamada benimsenen yaklaşım olan mekansal ekonometriye genel hatlarıyla değinilmiş, mekansal ekonometrik model kalıplarından ve mekansal ekonometrik yapıyı belirlemeye yönelik spesifikasyon testlerinden bahsedilmiştir.Üçüncü bölümde de Türkiye'deki illerin 2009 yılında verdiği göçü açıklamaya yönelik modelin yapısı ve oluşturulma şekli üzerinde durulmuştur. Daha sonra SEKK yöntemi tahmincileri elde edilip yorumlanmıştır. Bu adımdan sonra spesifikasyon testleri uygulanmış ve oluşturulan ağırlık matrisiyle mekansal ekonometrik modeller tahmin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the determinants of migration between cities in Turkey, tried to be obtained. While analyzing determinants of migration between cities, the model structure which includes migration from origin as dependent variable and the general characteristics of origin and destination as dependent variable was used. In addition to these variables, since the idea of migration is influenced by interaction between neighbours and the geographical placement, spatial econometric models which add the weighted average of neighbours? dependent variable to the model in particular form have been used.In the first section of the study, general migration theory and approaches to explain the migration are stated in general terms. Although variables thought to have an impact on migration as a result of the studies are examined.In the second section, spatial econometrics which is the approach adopted in practice is referred in general terms and patterns of spatial econometric models and specification tests to determine the spatial econometric structure are mentioned.In the third section, it is focused on creation form and structure of model to explain the migration of the provinces in Turkey in 2009. Then Ols method estimators are obtained and interpreted. After this step, specification tests are applied and spatial econometric models are estimated by weight matrix is created.