Türk kadını
Turkish women
- Tez No: 290045
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY ALİM BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Toplumsal Yapı, Eğitim, Kadın Faaliyetleri, Woman, Social Structure, Education, Woman Activities
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez çalışmasında Türk kadınının tarih sürecinde içinde yaşadığı koşullar ve gelişimi incelenmiştir. Türk kadınının Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki yeri ve önemini anlayabilmek, Cumhuriyet Türkiye'sinde kazandığı hakları idrak edebilmek ve bugünkü durumunu yorumlayabilmek için oldukça uzun bir tarihi incelemek gerekmiştir.Osmanlı İmparatorluğunda kadın ailede önemli bir yere sahiptir. Ancak yine aynı dönemde İslamiyet'in etkisiyle kadın eve kapatılmış ve giyim kuşamıyla da sınırlandırılmıştır. Osmanlı döneminde kadının itirazları, bazı dernek hareketleriyle, dergilerdeki yazılarıyla dikkat çekici hale gelmiştir.Kuşkusuz çalışmanın en önemli bölümünü Cumhuriyet dönemi oluşturur. Bu dönemde kadına dair yaşanan gelişmelerin en önemlilerinden biri Medeni Kanun'un kabul edilmesi olmuştur. Kadının eğitimine verilen önemin çok büyük olduğunu da göz ardı etmemek gerekir. Cumhuriyet kadın hakları bakımından devrim niteliği taşıyan yasal ve siyasal dönüşümleri gerçekleştirmiştir. Konunun sosyal ve kültürel boyutları tarihten bu güne kadar kadın ve erkek tüm toplum için önemsenen ve gündemde kalan bir mevzudur. Mustafa Kemal Atatürk'ün bütün çalışmalarında olduğu gibi kadın konusu da üzerinde titizlikle durduğu, adım adım ve çok önceden planladığı bir konu olmuştur.Biz de Cumhuriyet'in Türk kadınına verdiği desteği ve ona dair çalışmaları inceleyerek bugüne nasıl gelindiğini anlamak üzere yola çıktık. Amacımız Türkiye Cumhuriyeti tarihinde oluşan kültürel, siyasal ve toplumsal değişimlerle birlikte kadının kazanımlarını tanımlayabilmektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis has been clarified as analyzing the living conditions and the development of the Turkish women in history. A long period of history had to be studied in order to well understand the place and importance of the Turkish women during the time of Ottoman Empire, perceive the vested rights of women in the republican period and also in order to be able to interpret today's current position.Women had an important place in the family during the Ottoman Empire. However, they were closed in the houses and also restricted in dressing with the Islamic effect of that period.It is obvious that, republican period is the most important part of this study. One of the most important developments related with women was the acceptance of Civil Law in this period. It has to be remembered that, also the education of women has great importance. The legal and political changes, which can be considered to be a revolution in regard to women's rights, came into existence with the republic.Social and cultural dimensions of this subject had/ and still have great importance for the whole society, including both, men and women. It can be clearly seen that Mustafa Kemal Ataturk also paid great attention and planned everything step by step in regard to women as well as the other subjects.We also tried to understand how we came to today?s current conditions by analyzing the studies related with Turkish women, also the support of the republic, and the attempts in this field as well. Our aim is to show the benefits and the gains of the women, which came into existence with the cultural, political and social changes in the history of Turkish republic.