Türk Kadını dergisi bağlamında ideal kadın tasarımı (1966-1973)
Ideal woman design in context of magazine Turkish Women (1966-1973)
- Tez No: 616995
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR SOYDAN ERDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Türk Kadını, Modernleşme, Annelik, İdeal Kadın, Muazzez Aruoba, Türk Kadını, Modernization, Motherhood, Ideal Woman, Muazzez Aruoba
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada 1966-1973 yılları arasında yayımlanan Türk Kadını dergisinde öne çıkarılan ideal kadın kimliği incelenmiştir. Türkiye iç siyasetinin çok partili döneme, dış siyasetinin Rusya karşısında Amerika ile yakınlaşma sürecine denk geldiği bu yıllardaki toplumsal hareketlilik, dönemin süreli yayınlarına da yansımıştır. Türk Kadını dergisi odağında yapılan bu çalışmanın temel amacı, dönemin politik ve sosyo-ekonomik koşulları ile şekillenen toplumsal hareketliliğinin derginin kadın imgesi ile nasıl bir etkileşim içerisinde olduğunu açıklamaktır. Liberal vaatlerle iktidara gelen Adalet Partisi'nin iktidarda olduğu yıllarda yayın hayatını sürdüren Türk Kadını dergisi, aynı zamanda ülke siyasetine yön veren siyasetçilerin yazılarına yer verilen bir dergi kimliği taşır. Çalışmada 1966-1973 yılları arasında yayımlanan Türk Kadını dergisinin erişilebilir durumdaki tüm sayıları taranmış, dergi yazıları hakkında içerik analizi yapılmış ve tematik sınıflandırma yöntemi izlenmiştir. Dergide ulusal kalkınma adına kadına kritik bir önem atfedildiği, kadının ev içindeki geleneksel rol ve görevlerinin devam ettirilmesi vurgusunun sıklıkla tekrarlandığı saptanmıştır. Bununla birlikte dönemin modernleşme eğilimine uyum sağlamak adına ev içi geleneksel rollerin modern aile kurgusu ile birleştirilmesi fikrinin savunulması, bu sentez sonucu ortaya çıkacak ideal kadın tasarımına yönelik bu çalışmanın temel hareket noktası olmuştur.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to study the“ideal women design”of the magazine Türk Kadını published between 1966-1973. In these years, where Turkey's domestic politics opens to the multiparty era, and the foreign politics getting closer to United States against Russia, the resulting social mobility have an effect on periodicals. The main goal of this study focused on the magazine Türk Kadını is to explain the relation of the women image existing in that magazine, with the social mobility formed by the time's political and socioeconomic conditions. Türk Kadını magazine, which was published during the years when the Justice Party came to power with liberal promises, also carries the identity of a magazine that includes the writings of politicians who direct the country's politics. In this study, all accessible issues of Türk Kadını magazine published between 1966 and 1973 is scanned, content analysis is conducted on magazine articles and thematic classification method is followed. It is found that the magazine attaches a critical importance to women in the name of national development, and the emphasis on the continuation of traditional roles and duties of women in the home is frequently repeated. However, in order to adapt to the modernization tendency of the period, defending the idea of combining the traditional domestic roles with the modern family fiction has become the main starting point of this study towards the ideal female design that will emerge from this synthesis.