Güzel sanatlar ve spor liselerinde bireysel ses eğitimi ders kitabının, öğrenci ve öğretmen açısından işlevselliğinin incelenmesi
Analysis of functionalitiy of individual voice training course book in fine arts and sports higihschools in terms of student and teacher
  1. Tez No: 290081
  2. Yazar: GÜLŞAH BAŞARAN TANRIÖVER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Fine Arts and Sport High Schools, Education Of Individual Voice, Education Of Individual Voice teaching programme, lesson Book, Teacher
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırmanın amacı, Güzel Sanatlar Ve Spor Liselerinde Bireysel Ses Eğitimi kitabının, işlevselliği hakkında öğrenci ve öğretmen görüşlerini belirlemektir. Yine bu belirleme ile Bireysel Ses Eğitimi Dersi Öğretim Programı'nın amaç ve ilkeleri doğrultusunda Bireysel Ses Eğitimi ders kitabının, uygulamada öğrenci ve öğretmenler açısından olumlu ve olumsuz yönlerinin ve Bireysel Ses Eğitimi dersinde kullanılabilir olup olmadığının tespit edilmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın yürütülmesinde, betimsel araştırma modeli uygulanmıştır.Araştırmada kullanılan evren ve örneklemin belirlenmesinde; İç Anadolu Bölgesindeki Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri araştırılmış ve İç Anadolu Bölgesindeki 12 Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi araştırma evrenini oluşturmuştur. Örneklem olarak ise 6 Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi random tekniği ile seçilerek belirlenmiştir.Araştırmada ele alınan problemlere ilişkin veriler anket tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmada 2 veri toplama aracı kullanılmıştır. Veri toplama aracının ilki öğretmenler için hazırlanmış olup, 71 maddeden meydana gelmiştir. Aracın güvenirlik katsayısı ön uygulama sonucunda (Cronbach Alpha), 98 olarak bulunmuştur. Veri toplama aracının ikincisi ise öğrenciler için hazırlanmış olup, 10 maddeden meydana gelmiştir. Aracın güvenirlik katsayısı ön uygulama sonucunda (Cronbach Alpha), 80 olarak bulunmuştur.Veri toplama aracı bizzat araştırmacı tarafından uygulanarak verilere ulaşılmış, değerlendirilme aşamasından sonra bulgular raporlaştırılmıştır. İstatistiksel çözümlemeler için SPSS 11.5 paket programı içerisindeki betimsel istatistiksel çözümleme tekniklerinden yararlanılmıştır.Araştırmada Güzel Sanatlar Ve Spor Liseleri 12. sınıf B.S.E. ders kitabının, öğretmenler açısından kitaba ilişkin genel görüşlerde kısmen, ünitelerine ve içeriğine yönelik görüşlerde az ve kısmen ,ölçme degerlendirme bölümüne yönelik görüşlerde az, sözlük ve kaynakça bölümüne yönelik görüşlerde ise kısmen işlevsel olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca öğrenciler açısından B.S.E. ders kitabının kullanımına yönelik görüşlerinde, kısmen işlevsel olduğu sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelime: Güzel Sanatlar Ve Spor Lisesi, Bireysel Ses Eğitimi, Bireysel Ses Eğitimi Öğretim Programı, Ders Kitabı, Öğretmen
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to identify students? and teachers? views about the functionality of Individual Voice Training book in line with the goals and the principles of Individual Voice Training course curriculum in Fine Arts and Sport High Schools. With this identification, it is aimed to set the positive and negative aspects of Individual Voice Training course book in practice from the point of teachers and students in line with the goals and the principles of Individual Voice Training course curriculum and it is also aimed to find out whether it can be useable in Individual Voice training course. Descriptive research model was used in the research.In determination of target population and sample used in the research, Fine Arts and Sport High Schools in Central Anatolia were investigated and 12 Fine Arts and Sport High Schools in Central Anatolia made up of the target population of the research. As for the sample, 6 Fine Arts and Sport High Schools were identified by using random technique.Data related to the problems discussed in the research were obtained by using questionnaire technique. Two data collection tools were used in the research.The first one of the data collection tools was prepared for the teachers and it is composed of 71 items. As a result of the tool reliability co-efficient pre-application (Cronbach Alpha), it was found as 98. As for the second data collection tool, it was prepared for the students and it is composed of 10 items. As a result of the tool reliability co-efficient pre-application (Cronbach Alpha), it was found as 80. Data collection tool was personally applied by the researcher and data were reached to. After the evaluation stage, findings were reported. Descriptive statistical analysis techniques in SPSS 11.5 package program were used for the statistical analyses.In the research, it is found that Fine Arts and Sport High Schools 12th grade Individual Voice Training course book is partially functional according to teachers? general views related to the book; low and partially functional considering the views related to units and content; functionally low considering the views related to assessment and evaluation; and partially functional considering the views related to glossary and references. Moreover, from the point of the students it is concluded that Individual Voice Training course book is partially functional considering their views on the usage of this book.