Osmanlı Devleti'nde Batılılaşma döneminde izlenen siyasetin, erken Cumhuriyet dönemindeki siyasal ve toplumsal yapıya yansımaları
The manifestations of The Ottoman Empire?s policies over the political and social structure of early republican era in westernization process
  1. Tez No: 290080
  2. Yazar: ÖZGÜL ÜNALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAFİZ TOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Türkiye Cumhuriyeti, Batılılaşma, Ottoman Empire, Turkish Republic, Westernization
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Klasik çağında süper güç olan Osmanlı Devleti, karanlık çağını yaşayan Avrupa karşısında lider durumundaydı. Merkezi ve taşra teşkilatı çağının ihtiyaçlarını karşılamakta, o dönem için yeterli geliyordu. Ancak zaman içinde Avrupa, karanlık çağından kurtulmayı, Coğrafya Keşifler ve hemen ardından gelen Rönesans, Reform hareketleriyle başarmıştı. Skolastik düşüncenin yerini pozitif düşüncenin almasıyla, Avrupa, akıl, mantık ve bilimi hedef alan bir değişim süreci yaşadı. Fikirsel alandaki bu değişimleri bilimsel ve teknik buluşlar izledi. Avrupa modernleşme yolunda hızlı adımlar atarken, Osmanlı Devleti hep süper güç olarak kalacağına dair yanlış düşüncelerle, tüm bu yaşanan değişimlere seyirci kaldı. Zamanın süper gücünün savaş meydanlarında yenilip, bir zamanlar üstünlük kurduğu Avrupa'ya toprak kaptırmasıyla eskisi kadar güçlü olmadığını anlaması bir oldu. Artık taklit edilen değil, taklit eden bir devletti. Sırf ülkesini bu kötü gidişattan kurtarmak için Batılılaşmayı rota olarak belirledi. Lale Devri ile hız kazanan bu süreci daha sonra Tanzimat ve Meşrutiyet dönemi izledi. Osmanlı Devleti, yapılan tüm çabalara rağmen geç kalmış, bir de I. Dünya Savaşında yenilince, bir zamanlar titrettiği Avrupalı Devletlere esir düşmüştü adeta. Büyük önder Atatürk'ün önderliğinde başlayan Milli Mücadele, Türk Milletinin eşsiz çabasıyla, zaferle sonuçlanmıştı. Sıra devleti yeniden inşa etmeye gelmişti. Peki yeni devletin örgütlenmesi nasıl olacaktı? Bu örgütlenme yapılırken Osmanlı Devleti'nin birikimlerinden ne ölçüde faydalanılacaktı? İşte bu çalışmanın amacı, Osmanlı Devleti'ndeki birçok kurum ve fikirsel birikimin Cumhuriyet Türkiye'sine intikal ettiğini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Ottoman Empire as a super power in its classical, heyday period was in a leadership position against Europe then living in dark middle ages. Its central and local governments were sufficient for the time. But eventually Europe had overcome the curse of these dark ages through Renaissance and Reforms followed by geographical discoveries. As scholastic philosophy was replaced by positive sciences in this era, the intellect had changed its course to a new logical and scientific direction. Technological and scientific achievements were born out of this paradigm-shift in philosophy and intellect as a consequence. While Europe quickly moved ahead in this modernization direction, Ottoman Empire was only watching and delusional, hoping to maintain its powerful position while Europe leapt into the scientific and industrial age. However, the then superpower Ottoman Empire anticipated the reality as soon as it started losing battles and territories to Europe. It was no longer an inspirational leader state. It decided to embrace the Westernization as a new path for state, only to prevent the empire?s fall. This new movement towards West gained momentum with the Tulip Period followed by Tanzimat and First Constitutional (Mesrutiyet) Era. The empire had gone from being once a deeply feared super power to being on the losing side of World War I, despite all the efforts to prevent that decline. The National resistance movement under the leadership of Ataturk resulted in a great victory. It was time to rebuild the nation, but what this rebuilding would mean and to what extent the Old Ottoman Empire?s experience of organization could be used for the new? The notion in these questions that suggests there are institutional and ideological knowledge and experience that passed across the new Turkish Republic is exactly what this study aims to answer.