Valon ve Flaman toplulukları arasında yaşanan sorunun Belçika'nın siyasi yapısına ve Avrupa Birliği üyeliğine etkileri
The effect of the problem between Walloon and Flemish communities on the political structure of Belgium and Auropean Union membership
  1. Tez No: 290102
  2. Yazar: ALTAN KARAER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NALAN SOYARIK ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Belçika, Avrupa Birliği, Valon, Flaman, Federalizm, Belgium, European Union, Walloon, Flemish, Federalism
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Avrupa Birliği Uluslararası İlişkiler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tez, Belçika'yı bölünme noktasına getiren Valon ve Flaman toplulukları arasında yaşanan siyasi çekişmenin nedenlerini ortaya çıkarmak, Belçika'daki siyasi sistemin Valonlar ve Flamanlar arasındaki mesele nedeniyle nasıl değiştirildiğini araştırmak ve bu sorunun AB ve Belçika ilişkilerini nasıl etkilediği konusuna açıklık getirmek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma kapsamında Belçika'daki mevcut siyasal problemin nasıl ve neden meydana geldiğini anlayabilmek için Valon ve Flaman tarihleri araştırılmış, teorik olarak ele alınan federalizm, ortaklık ve oybirliği demokrasisinin Belçika'da nasıl uygulandığı açıklanmıştır. Bu konunun seçilmesinin temel nedeni uzun vadede Beçika'nın bölünebilme ihtimalini sorgulamak ve AB'nin Belçika meselesinde nasıl bir tavır sergilediğini ortaya çıkarmaktır. İkinci bir neden ise Belçika'daki siyasi sorunlarla ilgili Türkiye'de daha önce akademik bir çalışmanın yapılmamış olmasıdır. Bu çalışma ile Belçika örneklemesiyle federalizm ve özerk yönetimler hakkında Türkçe bilgi sağlayacak bir kaynak oluşturulması amaçlanmıştır. Tez içerisinde iki argüman üzerinde durulmuştur. Birincisi Belçika federalizminde merkezden çevreye dağıtılan yetkilerin siyasal sorunları çözmediği, tam aksine çevre yönetimlerini güçlendirerek sorunların boyutunun büyümesinde neden olduğudur. İkinci argüman ise AB'nin bölgeler politikası vasıtasıyla Belçika'daki federe yönetimleri güçlendirerek Flamanya'daki ayrılıkçı eğilimlerin yükselmesine dolaylı olarak katkı sağladığıdır. AB'nin Belçika krizlerine ve Flamanların ayrılma taleplerine karşı herhangi bir tepki göstermediği de vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis has been prepared to discover the reasons of the political dispute between Walloon and Flemish communities which has brought Belgium on the verge of separation, to research how the political system in Belgium has been changed owing to the issue between the Walloons and the Flemish and to clarify how this issue affects EU and Belgium relations. In the context of the study, Wallon and Flemish history has been researched to understand how and why the present political problem in Belgium has developed and how federalism, consensus and consociational democracy which have been studied in the theoric framework are implemented in Belgium. The fundamental reason for choosing this subject is to question the probability of the partition in Belgium in the long run and to reveal how EU adopts an attitude towards the Belgium issue. The second reason is the absence of an academic study in Turkey about the political problems in Belgium. It has been intended to provide a Turkish source about federalism and autonomous administrations through Belgian case . This study has two main arguments: Firstly, considering Belgium federalism, distribution of powers from center to periphery is not a remedy for political problems; on the contrary, empowering peripheral administrations has caused the aggravation of the problems. Secondly, through regional policy EU strengthens peripheral administrations in Belgium and thus indirectly contributes to enhance cleavage in Flanders. It has also been emphasised that EU does not give any reaction for the growing separatist demands of Flanders.