Yemlik bezelye danesinin kuzularda bazı rumen ve kan parametreleri ile rumen protozoonları üzerine etkisi
The effect of using pea seed on rumen protozoon and some rumen and blood parameters in sheep
- Tez No: 290216
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. CEMAL BUDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ruminant, Rumen ve Kan Metabolitleri, Rumen Protozoonları, Bezelye, Ruminant, Rumen and Blood Parameters, Rumen Protozoon, Pea
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu araştırmada, baklagil dane yemlerinden yemlik bezelye dane yeminin farklı düzeylerinin Norduz kuzularının bazı rumen ve kan parametreleri ile rumen protozoonları üzerine etkisi incelenmiştir. Deneme iki faktörlü tekrarlanan ölçümlü varyans analizi yapılacak şekilde tasarlanmış ve yürütülmüştür.Araştırmanın deneysel kısmında 24 adet 16 haftalık yaşta Norduz kuzusu kullanılmıştır. Hayvanların yem kuru madde ihtiyaçları canlı ağırlıklarının % 3'ü olarak belirlenmiştir. Gruplardaki her bir hayvana canlı ağırlıklarının 1. grupta, (kontrol, K) % 0.00'ı B (bezelye danesi) ve % 3.00'ü KKO (korunga kuru otu), 2. grupta (BI) % 1.00 B ve % 2.00'si KKO ve 3. grupta (BII) % 2.00 B % 1.00'i KKO verilecek şekilde üç gruplu deneme deseni oluşturulmuştur. Her grupta yaklaşık olarak aynı yaşta ve canlı ağırlıkta sekiz hayvan gruplara rastgele dağıtılmıştır. Kan ve rumen sıvısı örnekleri, biri deneme başlangıcında diğeride denemenin 25. gününde olmak üzere 2 defa alınmıştır.Deneme öncesi ve deneme sonrasında elde edilen parametrelerinin sonuçları incelendiğinde; kan trigliserit, kolesterol, potasyum, değerlerleri ile hayvanların canlı ağırlık artışları üzerinde gruplar arasındaki farklar istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Rumen pH değeri, deneme öncesine göre önemli oranda düşerken (P< 0.05), kan total protein, albumin, üre, globulin, klor ve sodyum değerleri ile rumen protozoa sayıları ve rumen NH3 düzeylerinin deneme sonunda önemli oranda arttığı gözlenmiştir (P< 0.05).Deneme sonrası gruplarda protozoa sayılarına bakıldığında ise rasyonda bezelye danesi miktarının rasyondaki oranının artmasına bağlı olarak, gruplar arasında oluşan fark önemli bulunmuştur (P< 0.05).
Özet (Çeviri)
In this study, different levels of pea seed feed of feeding grain legumes are analyzed with the effect of rumen and blood parameters of Nurduz lambs upon rumen protozon The experiment is designed and ronducted in a form of measured variant analysis which can be repcaded twice.On the experimantel section of the research , Norduz lambs, at the number of 24 and at the age of 16 week are used. The needs of dry matters of the animals are defined as % 3 of their alive weigths. Each animal in the group is given. Triple trial design is done by giving the living weights of animals (control, C) to each of them % 0.00 (B) weight pea % 3.00 percent KKO (onobrychis sativa L) in group 1, % 1.00 B and % 2.00 KKO in group 2,and (BII), % 2.00 B % 1.00 KKO in group 3, Eight animals which are almost at the sone age and living weights, in every group is distribuded to groups indiscriminately.Blood and rumen liquid examples are taken twice ,the first ofthem is at the begining of the experiment .When the results of the parameters are analyzed before and after the experiment; blood trigliserit, cholesterol, potassium walves and the differences in the groups aboot the increase on the living weights of animals haven?t bea foond important statistically. Althoogh pH valve of rumen decreases in comporison with the pre experiment sesion ,(P< 0.05), there is on importent increase on the valves of blood total protein, albumin urea, globulin chlor sodium and on the numbers of rumen protozoon and on the levels of rumen NH3 at the and of the experiment.(P< 0.05).The composed difference between the groups is seen importent at the and of the experiment, whwn the protozoon numbers are evalvated depending on the increase on weight pea numbers in ration. (P< 0.05).