Harran Ovası'nda yetiştirilen bezelyede (Pisum sativum L.) su-verim ilişkileri
Water-yeald relationship on grown peas (Pisum sativum L.) in Harran Plain
- Tez No: 290228
- Danışmanlar: PROF. DR. Ş. İSMAİL İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bezelye, Sulama, Verim, Green pea, Irrıgatıon, yıeld and yıeld components
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışma, Harran ovası koşullarında bezelye bitkisinde su ve verim komponetleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla 3 yinelemeli olacak şekilde yürütülmüştür. Araştırma konuları % 0 (I0), % 25 (I25), % 50 (I50), % 75 (I75) ve % 100 (I100) olarak belirlenmiş ve sulamalar damla sulama sistemiyle yapılmıştır. Deneme sonucunda sulama suyu miktarında meydana gelen artışlara paralel olarak ölcülen parametrelerde de genel olarak doğrusal bir artış olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular suyun verim ve verim komponentleri üzerinde istatistiksel olarak çok önemli bir tarımsal uygulama olduğunu göstermiştir. Bezelye üretiminde optimum verim için Harran ovası koşullarında sulamanın gerekli bir tarımsal uygulama olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted at Harran plain to determine the effect of irrigitation rates on green pea yield and yield components, treatments included 0 % (I0), 25 % (I25), 50 % (I50), 75 % (I75) and 100% (I100 full irrigated treatment) of full irrigitation treatments, treatments repicated 3 times. The study results indicated that with increased irrigation amounts yield and yield components of green pea also increased. The relationship between irrigation amount and yield was better explaıned wıth lınear equatıon. Therefore, under the study clımatıc conditions ırrıgatıon ıs necessary for optımum green pea yıeld and yıeld components.