Thermoeconomic optimization of a single stage heat pump system
Bir aşamalı ısı pompası sisteminin termoekonomik optimizasyonu
- Tez No: 29030
- Danışmanlar: PROF. DR. HAFİT YÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bir aşamalı ısı pompası, birinci kanun analizi, ikinci kanun (ekserji) analizi, termoekonomik iyileştirme
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET BİR AŞAMALI ISI PCMPASI StSTQitNtH TERMOÖSDNCMİK OPTİMtZASfONö KOÇO?LU, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Hafit YÜNCÖ Şubat, 1993, 117 sayfa. Bu çalışmada, termodinamikte yeni sayılabilecek bir konu olan termoekonominin tek aşamalı bir ısı pompasına uygulanması yer almaktadır. Isı pompası üzerinde termodinamiğin birinci kanunu (performans katsayısı incelemesi) ve ikinci kanunu (tersinmezlik incelenmesi) araştırmaları yapıldıktan sonra, tüm ısı pompası sistemi, bir başka deyişle, sistemin parçaları, eşanjörler, kompresör ve genleşme elemanı termoekonomik optimizasyona tabi tutulmuştur. Bu incelemeler sonucunda, sistemin değişik çalışma şartları altındaki en iyi çalışabilme değerleri termoekonomi ışığı altında elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMOBCCWOMIC OPTIMISATION OF A SINGLE STAGE HEAT PUMP SYSTEM KDCOGLU, Ahmet M.S. in Mechanical Enginnering Supervisor : Prof. Dr. Hafit YÜNCÜ February/ 1993, 117 pages. In this study, a relatively new concept in thermodynamics called thermoeconomic analysis is applied to a single stage heat pump. Having analysed a heat pump system by first law (coefficient of performance determination) and second law (irreversibilities determination) point of view thermoeconomic optimisation is carried out for the heat pump, in other words, for its components namely condenser, evaporator, compressor and expansion valve. The optimum design characteristics of the single stage heat pump system are obtained for variable state conditions and system parameters. The concept of thermoeconomics is used. Key words : Single stage heat pump, first law anaysis, second law (exergy) analysis, thermoeconomic optimisation. Science Code : 625.04.02 xix