Dünya dışı ortamların mikrobiyal yaşanabilirlik ve canlılık açısından değerlendirilmesi
Evaluation of micrabial survival and vitality in extraterrestrial environments
- Tez No: 290919
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YAMAÇ, YRD. DOÇ. DR. METİN ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Gezegensel organikler, Uzayda yaşanabilir bölgeler, Ekstremofiller, Planetary organics, Habitable zones, Extremophiles
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu tez çalışmasında, Dünyasal mikrobiyolojik yaşamın, uzay ortamında oluşarak evrimleşebileceği bölgeler, fiziksel ve kimyasal özellikleri ekseninde incelenmiştir. Ayrıca, bu bölgelerde yaşamlarını sürdürebileceği düşünülen mikroorganizmalar irdelenmiş ve uzay çalışmalarından elde edilen verilerle birlikte, evrende Dünya-dışında Dünyasal mikrobiyal yaşamın bulunabilme koşulları sorgulanmıştır.Çalışma kapsamında, yıldızlararası ortamdaki organik moleküllerin, gezegen oluşumları ve gezegensel yaşam için önemleri tartışılmıştır. Tezin en önemli hedefi, yıldızlararası ortamda ve diğer gezegenlerde, Dünyasal mikrobiyolojik bir oluşumun meydana gelebilme koşullarının incelenmesi ve Dünyasal mikroorganizmaların uzay ortamında yaşayabilirliklerinin sorgulanmasıdır. Ayrıca bu tartışma ve incelemelerin, konu ile ilgili gerçekleştirilen bilimsel araştırmaların sonuçları ile ilişkilendirilmesi, tez çalışmasının öncelikli amaçlarından birini oluşturmaktadır.Yıldızsal döngüler ile zenginleştirilen yıldızlararası ortamda yüzlerce organik molekül bulunmasına rağmen, şimdiye kadar yapılan araştırmalarda biyolojik makromoleküllere rastlanamamıştır. Yıldızlararası ortamın yıldızlar tarafından devamlı yüksek radyasyona maruz kalması, moleküler bulutların organik moleküllerinin birbirleriyle reaksiyona girmesine imkan vermeyecek oranda çok geniş alana yayılmış olması nedeniyle uzayda bu karmaşık organik moleküllerin daha karmaşık bir mikrobiyolojik oluşumu meydana getiremeyeceği öngörülmüştür. Ek olarak, diğer gezegenlerde de Dünyasal mikrobiyal oluşuma dair veriler bulunmamaktadır. Uzayda mikrobiyal yaşamın aranmasına yönelik yapılan araştırmalarda, mikroorganizmaların uzayda uzun süre yaşamlarını sürdüremeyecekleri saptanmıştır. Dünyasal ekstremofiller göz önünde bulundurulduğunda, Dünyasal yaşamın Dünya'ya özgü olarak evrimleştiği, bu organizmaların da uzay ortamında yaşayamayacakları savunulmuştur.Sonuç olarak, Dünyasal mikrobiyal yaşamın nitelikleri göz önünde bulundurulduğunda, bu organizmalar için, uzay ortamının veya diğer gezegenlerin habitat olamayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the space environments where microbial terrestrial life could form and evolve in, were examined with the axis of the physical and chemical properties. In addition, microorganisms that are thought to sustain their lives within these regions were investigated and the conditions for terrestrial microbial life in extraterrestrial environments were questioned with the data obtained from space researches.Within the content of this study, organic molecules in the interstellar medium and their importance for planet formation and planetary life were discussed. The most important objective of the thesis is to investigate terrestrial microbiological formation in the interstellar medium and the other planets conditions and examine the survival of microorganisms in the space environments. Furthermore, to associate with this discussions and investigations with the results of scientific research conduct on the subject, is one of the primary purposes of the study.Even though there are hundreds of organic molecules in the interstellar medium that has been enriched with stellar cycles, biological macromolecules hadn't been found. In order that interstellar medium is exposed to continuously high radiation by the stars and molecular clouds, which are over an area of very large extent, does not allow to enter the organic molecules react with each other, it is envisioned that more complex organic molecules in space can?t make up a complex microbiological systems. In addition, there are no data about the terrestrial microbial formation on other planets. The researches for studying biological responses to extraterrestrial conditions has reported that the microorganisms can not survive a long time in space conditions. Considering terrestrial extremophiles, the argument that terrestrial life might be a local planetary phenomenon and these organisms can?t adapt to and thrive in the space environment is defended.As a result, considering the qualities of terrestrial microbial life, the space environment or other planets can not be determined as a habitat for these organisms.