Asfalt kaplamalarda atık lastik ilavesinin etkilerinin incelenmesi
Determine the effects of the addition of waste rubber to asphalt pavement
- Tez No: 290925
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KARACASU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lastik atık, Marshall deney yöntemi, Statik sünme testi, Dinamik sünme testi, Asfalt betonu, Waste rubber, Marshall test method, Static creep test, Dynamic creep test, Asphalt concrete
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Yıldan yıla artan trafik hacimleri mevcut asfalt kaplama yolların kullanım ömürlerini azaltmaktadır. Özellikle gelişen endüstri ile karayolu ulaşım kompozisyonundaki ağır taşıt sayısının ve dingil yüklerinin artışı karayolu üstyapı bozulmalarını da beraberinde arttırmaktadır. Uygun asfalt karışım dizaynı ve üretimi olmadan yapılan yollarda, öngörülen ömrünü tamamlanmadan kalıcı deformasyonlar oluşmaktadır.Endüstrinin gelişimi ve hızlı kentleşme ile birlikte doğal kaynaklarımız tükenmektedir. Çevresel atıklar çığ gibi büyümektedir. Atıkların zararlarını azaltmak ve ekonomiye katmak amacı ile her atık türü için geri dönüşüm yolları aranmaktadır. Son yıllarda geri dönüşümüne önem verilen atıklardan biri de otomobil lastikleridir. Trafiğe çıkan araç sayısındaki artışa paralel olarak, atık lastiklerle ilgili sorunlar da süratle artmaktadır. A.B.D.'de kanunsuz olarak çöpe atılan lastiklerin 2-3 milyar adet olduğu tahmin edilmektedir. 2006'da Avrupa Birliği ülkelerinde 3 milyon tonun üzerinde lastik atık açığa çıkmıştır. Türkiye'de her yıl ortalama 30 milyon lastik ömrünü tüketmektedir. Bu çalışmada, ilk önce Marshall numuneleri için optimum bitüm muhtevası belirlenmiştir. Daha sonra sert plastik, çubuk lastik, taneli lastik ve lastik tozu olmak üzere dört farklı lastik atık cinsi sıcak asfalt karışımına ? 2, 4, 6, 8 ve 10 oranında katılarak Marshall stabilite ve akma değerleri bulunmuştur. Ayrıca sünme deneyleri için en uygun atık oranları belirlenmiştir. Sünme ve Marshall deney sonuçlarına göre sert plastik atık (? 4) ve lastik tozu (? 8) katkısı sıcak asfalt karışımının yüksek sıcaklıklardaki kalıcı deformasyon direncini arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
The useful life of roads pavement reduces with traffic volumes that are increasing year by year. Especially with the developing industry, the composition of heavy vehicle and axle loads increase in road transport that increases in with highway pavement corruption. The asphalt pavement without the proper asphalt mix design and production, before complete projected life consists of permanent deformations.The natural resources running out with industrial development and rapid urbanization. Environmental waste is growing enormously. In recent years, the recycling of waste car tires take important place in waste recycling. Increase in the number of the vehicle traffic in parallel with the rapidly increasing problems of waste tires. Tires are trashed in the U.S. as a lawless one is estimated to be 2-3 billion. European Union countries in 2006 were exposed to 3 million tons of waste tires. The average 30 million tires consumed their life in Turkey every year. In this study, first, for Marshall tests, the optimum bitumen content of samples were determined. Then, hard plastic, granular rubber, rubber powder and rod rubber that are four different type of crumb rubber add ? 2, 4, 6, 8 and 10 percent to hot asphalt mix were participating in the Marshall stability and flow values. In addition to creep tests determined the most suitable waste ratios. The results of Creep test and Marshall test, addition of hard plastic waste (? 4) and rubber powder (? 8) is increased the resistance to permanent deformation of hot asphalt mixture at high temperatures.