Özel bir termiyonik vakum ark (TVA) tekniği kullanılarak organik gözlük camlarının çeşitli kaplamalarının yapılması ve bazı fiziksel özelliklerinin incelenmesi
Deposition of organic lenses with a special thermionic vacuum arc (TVA) technique and investigation of physical properties
  1. Tez No: 290938
  2. Yazar: MURAT ÖZMUMCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİ EKEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Anti-Refle (AR) Kaplamalar, Termiyonik Vakum Ark (TVA), Anti-Refle (AR) Cotaings, Thermionic Vacuum Arc (TVA)
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Gelişen optik sektörüyle beraber kullanıcıların ihtiyaçlarına göre organik gözlük camları yüzeylerine farklı amaçlarla birçok kaplama yapılmaktadır. Bu kaplamalar arasında Antİ-Refle (AR) kaplamalar önemli bir yer tutmaktadır. AR kaplamalar gözlük camlarında oluşan yansımaları azaltıp ışık geçirgenliğini artırarak gözlük kullanıcılarına daha net bir görüş imkanı sağlayan özel kaplamalardır.Gözlük camları üzerine AR kaplama yapma amacıyla endüstride Termal Buharlaştırma Tekniği ve Elektron Demetli Buharlaştırma Tekniği başta olmak üzere birçok teknik kullanılmaktadır. Tez çalışmamızda bu tekniklerden farklı olan ve çeşitli malzemelerin; ince filmlerinin üretilmesi, değişik alttaşlar üzerine kaplamalarının yapılması amacıyla geliştirilen Termiyonik Vakum Ark (TVA) Sistemi kullanılmıştır.TVA Sistemi ile organik gözlük camları üzerine çeşitli tek katmanlı AR kaplamalar yapılmış, üretilen AR kaplamaların bazı fiziksel özellikleri analiz edilmiş ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Deney öncesi ise“TFCalc 3.5.6 Thin Film Design Demo”isimli optik modelleme programı ile yapılacak AR kaplamaların optik dizaynı yapılmıştır. AR kaplaması yapılmış organik gözlük camlarının kalınlık, kırılma indisi, yansıma ve geçirgenlik değerleri ayrıca atomik kuvvet mikroskobu (AFM) görüntüleri ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) görüntüleri alınarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many coatings on organic lenses have been used for different aims according to personal requirement in devolopin optic industry. Anti-Refle (AR) coatings are important among these coatings. AR coatings are special coatings for clear vision at high transmittance due to decreased reflection of organic lenses.For the AR coatings, especially Thermal Evaporation Technique, Electron Beam Evaporation Technique and many techniques have been used in ophtalmic industries. Thermionic Vacuum Arc (TVA) System which has developed for producing various materials thin films, coatings on different substrates and different from these techniques, was used in our thesis study.Various AR coatings as mono layer on organi lenses were produced by TVA System and analyzed some physical properties then results were investigated. Before the coatings,“TFCalc 3.5.6 Thin Film Design Demo”software was used for optical designs of AR coatings. Thickness, refractive index, reflections and transmittances of the AR coated organic lenses were determined and atomic force microscopy (AFM) and scanning electron microscopy (SEM) images were also taken.