Türkiye'de ihraç edilen çift kabuklu yumuşakçalardan (Bivalve türlerinden) vibrio türlerinin izolasyon ve identifikasyonu
Isolation and identification of vibrio spp. from Bivalve spp. which are exported by turkey
  1. Tez No: 291083
  2. Yazar: YAVUZ DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. T. TANSEL TANRIKUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Bivalve spp, Vibrio spp, İdentifikasyon, Bivalve spp, Vibrio spp, Identification
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu doktora tezinde, Ege ve Marmara denizi kıyılarında kültürü yapılan ÇKY türlerinden kontaminasyon sonucu insanlarda enfeksiyona sebebiyet veren Vibrio türlerinin izolasyon ve identifikasyonu yapılmıştır. Araştırmada materyal olarak Marmara ve Ege bölgesindeki üretim istasyonlarından 6 adet ÇKY türünden yaklaşık 958 adet kullanılarak bakteriyolojik yönden incelendi. Toplam olarak 35 adet Vibrio spp. fenotipik testlerle identifiye edildi.Araştırma sonucunda kullanılan 6 adet ÇKY türünden, çoğunlukla Vibrio paraheamolyticus ve Vibrio alginolyticus izole edildi. Araştırmada esas alınan Marmara ve Ege sahil şeridinde bu bakterilerin yoğun olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this Ph D. Project, Vibrio spp., causing infections in humans as a result of contamination, were isolated and identificated from the costs of Egean and Marmara Sea in which bivalve species have been cultured. The material of this research was approximately sum of 958 Bivalve spp., chosen from 6 bivalve species which have been produced in regions of Egean and Marmara Sea, were investigated from the aspect of bacteriology. Totally 35 Vibrio spp. were identified by phenotypic tests.As a result of this research, with a majority, Vibrio paraheamolyticus and Vibrio alginolyticus were isolated from samples, chosen from 6 bivalve species. In Project, these microorganisms, detected in this project, were densely determined in the costs of Egean and Marmara Sea lines which are accepted main districts.